Categories: Ekonomika

Opätovne sa zavádza dotácia na školské obedy. Koľko prispeje štát?

30.4.2023 (SITA.sk) – Od začiatku mája sa opätovne zavádza plošná štátna dotácia na obedy pre deti v materských a základných školách. Na každý obed dieťaťa v poslednom ročníku materskej školy štát prispeje sumou 1,40 eura, na obed žiaka prvého stupňa na základnej škole sumou 2,10 eura a na obed žiaka druhého stupňa na základnej škole sumou 2,30 eura.

Stravovanie v školskej jedálni

Plošné dotácie na stravu pritom nebudú mať vplyv na čerpanie daňového bonusu na dieťa. Rodič dieťaťa musí o poskytnutie dotácie požiadať pri zápise dieťaťa na stravovanie v školskej jedálni. Vyplýva to z novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ktorá nadobudne účinnosť od 1. mája tohto roka.

Nárok na štátnu dotáciu na stravu by mohlo mať od septembra tohto roka aj približne 11-tisíc žiakov prvých štyroch ročníkov osemročných gymnázií. Vyplýva to z návrhu novely zákona o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, ktorý do parlamentu predložili poslanci NR SR za hnutie Sme rodina.

Rodiny v hmotnej núdzi

Finančný vplyv legislatívneho návrhu je podľa nich zabezpečený z rozpočtu kapitoly rezortu práce a sociálnych vecí. Zavedenie dotácie aj pre žiakov osemročných gymnázií si do konca tohto roka vyžiada 101,2 tisíca eur a v ďalších rokoch 303,6 tisíca eur ročne. Novela zákona má zrovnoprávniť deti, ktoré chodia na základnú školu a deti, ktoré študujú na osemročných gymnáziách a sú v rovnakom veku.

Dotáciu na stravu do konca apríla štát poskytuje v sume 1,30 eura za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v materskej škole alebo vyučovania v základnej škole, a odobralo obed. Dotáciu však v súčasnosti nevypláca plošne na všetky deti.

Smeruje len na obedy pre deti z rodín v hmotnej núdzi alebo pre deti v materských a základných školách, v ktorých je v hmotnej núdzi najmenej polovica detí.

Viac k témam: Daňový bonus na predškolákov, Dávka v hmotnej núdzi, Dotácie, Obedy pre školákov
Zdroj: SITA.sk – Opätovne sa zavádza dotácia na školské obedy. Koľko prispeje štát? © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Šutaj Eštok o zmene v policajnej inšpekcii: Odteraz sa bude vyšetrovať bez krytia vlastných zadkov a čurillovcov (video)

Šéf policajnej inšpekcie tiež informoval, že opätovne zaviedol odbory tak, ako tomu bolo kedysi. Viac

21 minút ago

Odsúdenému expolicajnému funkcionárovi Paksimu povolili obnovu konania, súd vrátil vec prokurátorovi

Norberta Paksiho zadržala NAKA v októbri 2020 spolu s Dušanom Kováčikom. Viac

22 minút ago

Rusko už rozbehlo dezinformačnú kampaň pred prezidentskými voľbami v USA, jej vrchol však ešte len príde

Microsoft uviedol, že prevládajú tradičné metódy ovplyvňovania. Viac

1 hodinu ago

Keď nie vláda, posielame my. Slováci v priebehu 41 hodín vyzbierali viac ako milión eur na muníciu pre Ukrajinu (video)

Informovalo o tom občianske združenie Mier Ukrajine s tým, že zbierka pokračuje aj naďalej. Viac

2 hodiny ago

Smolenický zámok pozýva na ochutnávku exkluzívnej zámockej medoviny

Smolenický zámok pripravuje pre svojich návštevníkov ochutnávku limitovanej Zámockej medoviny, ktorú vyrobilo medovinárstvo Včelovina. Viac

4 hodiny ago