in

Nemecká armáda potrebuje posilniť a zmodernizovať, poslanci schválili osobitný fond v objeme sto miliárd eur

3.6.2022 (Webnoviny.sk) – Nemeckí poslanci v piatok schválili osobitný fond v objeme 100 miliárd eur na posilnenie armády. Opatrenie prešlo dolnou komorou nemeckého parlamentu so širokou väčšinou, pričom za bolo 593 poslancov, proti bolo 80 a sedem sa zdržalo hlasovania. Plán ešte musí schváliť aj horná komora parlamentu.

Zanedbaná armáda

Kancelár Olaf Scholz oznámil fond 27. februára, tri dni po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, s tým, že Nemecko tak vynaloží viac ako 2 percentá svojho hrubého domáceho produktu na obranu, čo je cieľ NATO, za ktorým dlho zaostáva.

Vláda a opozícia, s ktorou v tejto súvislosti viedla dlhé rozhovory, sa zhodli, že výdavky na obranu splnia cieľ 2 percent „vo viacročnom priemere“ s pomocou špeciálneho fondu.

Nemeckí predstavitelia uznávajú, že ich armáda, Bundeswehr, roky trpela zanedbávaním a najmä starnutím a zle fungujúcim vybavením.

Nové helikoptéry a stíhačky

Schválenie fondu pripravuje priestor na masívne obstarávanie. Už sa pritom objavili niektoré detaily o tom, kam peniaze poputujú.

Ministerstvo obrany oznámilo, že kúpi 60 dopravných helikoptér Chinook CH-47F od spoločnosti Boeing. Vláda chce tiež kúpiť do 35 stíhačiek Lockheed Martin F-35, ktoré nahradia dosluhujúce lietadlá Tornado.

Viac k témam: Armáda, Bundeswehr
Zdroj: Webnoviny.sk – Nemecká armáda potrebuje posilniť a zmodernizovať, poslanci schválili osobitný fond v objeme sto miliárd eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Kremeľ bude viesť vojnu na Ukrajine, kým nedosiahne všetky svoje ciele. Pripojí obsadené oblasti k Rusku?

Najnovšie sankcie Únie proti Rusku sa zamerali aj na dôstojníkov, ktorí velili masakrom v Buči a Mariupole