in

Na post šéfa Úradu pre verejné obstarávanie zostali dvaja kandidáti, zvyšní dvaja nemali bezpečnostnú previerku

23.9.2022 (Webnoviny.sk) – Okruh kandidátov na nového predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) sa napokon zúžil zo štyroch na dvoch. Odborná komisia v piatok verejne vypočula len Petra Kuboviča a Tomáša Lepieša.

Ďalší dvaja pôvodní uchádzači, Ľubomír Kubička a Helena Polónyi, nepredložili osvedčenie o bezpečnostnej previerke a tak nesplnili podmienku účasti.

Obaja sú z prostredia ÚVO

„Keďže títo dvaja kandidáti nepredložili potvrdenie o previerke stupňa tajné, neboli pripustení k verejnému vypočutiu,“ informoval predseda komisie a vedúci Úradu vlády SR Július Jakab.

Kubovič pôsobí ako špecialista na verejné obstarávanie v štátnej spoločnosti Slovenská elektrizačná prenosová sústava, a. s., a zároveň je členom odvolacej Rady ÚVO, Lepieš je riaditeľom odboru dohľadu na ÚVO.

Členovia komisie podľa abecedného poradia vypočúvali od rána najprv Kuboviča a potom Lepieša, pýtali sa ich rôzne otázky súvisiace s verejným obstarávaním, fungovaním ÚVO, víziami na päť rokov, ako aj na osobnú integritu a odolnosť voči korupcii.

Šéfa úradu zvolí parlament

Komisia po vypočutí oboch kandidátov pripraví záverečné odporúčanie vláde. „Keď bude prichystané a odsúhlasené, následne sa bude zverejňovať,“ povedal Jakab s tým, že výsledok transparentne zverejnia. Všetkým členom komisie podľa neho záleží na tom, aby vybrali dobrého predsedu ÚVO.

Komisia po vyhodnotení vypočutia môže odporučiť vybraného kandidáta, alebo kandidátov vláde, pričom nového predsedu úradu bude ešte voliť Národná rada SR.

Doterajšiemu predsedovi ÚVO Miroslavovi Hlivákovi sa päťročný mandát naplnil v polovici tohto mesiaca.

Viac k témam: predseda ÚVO
Zdroj: Webnoviny.sk – Na post šéfa Úradu pre verejné obstarávanie zostali dvaja kandidáti, zvyšní dvaja nemali bezpečnostnú previerku © SITA Všetky práva vyhradené.

Fínsko výrazne obmedzí vstup Rusov na svoje územie a zredukuje vydávanie víz, chce jednotný postup v celom Schengene

USA už niekoľko mesiacov varujú Rusko pred použitím jadrových zbraní na Ukrajine, CIA zatiaľ nič nezachytila