in

Minimálna hodnota gastrolístkov má od septembra opäť stúpnuť, zvýšil sa index jedál a nealko nápojov

18.6.2022 (Webnoviny.sk) – Minimálna hodnota stravných lístkov sa má pre státisíce zamestnancov po krátkom čase opäť zvýšiť. Od 1. mája tohto roka najnižšia hodnota gastrolístka vzrástla z 3,83 eura na 4,50 eura.

Podľa návrhu rezortu práce a sociálnych vecí by mala minimálna suma stravného lístka od septembra tohto roka stúpnuť na 4,80 eura.

Mechanizmus zvyšovania súm

Ministerstvo práce a sociálnych vecí totiž predložilo do pripomienkového konania návrh opatrenia, podľa ktorého má stravné v prípade pracovnej cesty v dĺžke 5 až 12 hodín ísť nahor zo súčasných 6 eur na 6,40 eura.

Najnižšia hodnota gastrolístka pritom tvorí 75 percent stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín.

„V zmysle mechanizmu zvyšovania súm stravného bola splnená podmienka na jeho zvýšenie, a to na základe štatistických údajov za apríl 2022,” uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Index stúpol o 5,7 percenta

V apríli tohto roka dosiahol mesačný kumulovaný index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní na Slovensku hodnotu 105,7 %, čo predstavuje oproti základni zvýšenie o 5,7 percentuálneho bodu.

Suma stravného v prípade pracovnej cesty v dĺžke päť až 12 hodín má ísť nahor zo súčasných 6 eur na 6,40 eura za každý deň, stravné pri pracovnej ceste trvajúcej od 12 do 18 hodín sa má zvýšiť z 9 eur na 9,60 eura a pri pracovnej ceste presahujúcej 18 hodín má ísť o nárast zo súčasných 13,70 eura na 14,50 eura.

Viac k témam: Gastrolístky, Príspevok na stravu, Stravné lístky
Zdroj: Webnoviny.sk – Minimálna hodnota gastrolístkov má od septembra opäť stúpnuť, zvýšil sa index jedál a nealko nápojov © SITA Všetky práva vyhradené.

Digitalizácia nevzbudzuje obavy z masívneho zániku pracovných miest, je skôr príležitosťou než hrozbou

Je Slovensko súčasťou ruskej informačnej vojny? Pribudlo ľudí, ktorí na to nemajú jasný názor