in

Miera nezamestnanosti sa dostala pod hranicu šesť percent, medziročne klesla v šiestich z ôsmich krajov

4.3.2024 (SITA.sk) – Miera nezamestnanosti na Slovensku klesla v minulom roku na úroveň 5,8 %. V súhrne za celý minulý rok bolo na Slovensku podľa metodiky výberového zisťovania pracovných síl bez práce takmer 162-tisíc osôb, medziročne tento počet klesol o 8,5-tisíca osôb, teda o 5 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Pokles dlhodobo nezamestnaných

V štruktúre ľudí bez práce na Slovensku tvoria väčšinu nezamestnaní bez práce dvanásť a viac mesiacov, aktuálne v minulom roku to bolo 65 % nezamestnaných. Pozitívom vývoja počas vlaňajška bolo, že úbytok nezamestnaných počas roka nastal najmä v kategórii dlhodobo nezamestnaných.

Z regionálneho hľadiska na celoročnej báze počet nezamestnaných aj miera nezamestnanosti medziročne klesla v šiestich z ôsmich krajov Slovenska. Najvýraznejší absolútny úbytok počtu ľudí bez práce, o viac ako 2,5 tisíca osôb, bol v Banskobystrickom kraji a v Nitrianskom kraji. Po zohľadnení veľkostnej rôznorodostí regiónov, percentuálne najdynamickejšie medziročne klesli počty ľudí bez práce v Nitrianskom, Žilinskom a Trnavskom kraji.

Košický kraj si pohoršil

Išlo o zníženie počtu nezamestnaných o viac ako 10 %. Naďalej platí, že dve tretiny nezamestnaných Slovenska žili v Banskobystrickom, Košickom a Prešovskom kraji. V týchto troch regiónoch pretrváva súčasne najvyššia miera nezamestnanosti, v minulom roku tu bolo bez práce približne 9 až 11 % ekonomicky aktívneho obyvateľstva.

Pozitívom je, že v Prešovskom a významnejšie aj v Banskobystrickom kraji sa situácia medziročne zlepšila. Jediným regiónom so zhoršením situácie bol Košický kraj, kde sa miera nezamestnanosti počas roka 2023 mierne zvýšila na 9,9 %.

V ostatných piatich krajoch na západe a severe Slovenska bola miera nezamestnanosti podstatne nižšia, v celoročnom priemere prvýkrát na úrovni, resp. pod úrovňou 4 %. A vo všetkých, s výnimkou Bratislavského kraja, ktorý stagnoval, medziročne poklesla miera nezamestnanosti.

Viac k témam: Miera nezamestnanosti
Zdroj: SITA.sk – Miera nezamestnanosti sa dostala pod hranicu šesť percent, medziročne klesla v šiestich z ôsmich krajov © SITA Všetky práva vyhradené.

Kaliňák rokoval v Pentagone s americkým ministrom obrany Austinom, riešili aj pomoc Ukrajine (video)

Bezdymové zariadenia ani ich náplne nepatria do bežného odpadu