in

Kontrolu eurofondových zákaziek bude po novom vykonávať už len Úrad pre verejné obstarávanie

1.5.2022 (Webnoviny.sk) – Zefektívniť súčasný systém kontroly verejného obstarávania pri čerpaní zdrojov Európskej únie je jedným z hlavných zámerov nového zákona o príspevkoch z fondov Európskej únie.

Kontrolu eurofondových zákaziek bude na rozdiel od súčasnosti vykonávať už len Úrad pre verejné obstarávanie podľa jednotných pravidiel. Nový zákon nadobúda účinnosť od 1. mája tohto roka.

Menia sa pravidlá implementácie

Zákon upravuje riadiace, implementačné a kontrolné mechanizmy v novom programovom období eurofondov 2021 až 2027.

Dôvodom sú zmeny viacerých pravidiel implementácie európskych fondov, zahŕňajúce nové nariadenia s účinnosťou od 1. júla 2021.

Určuje tiež postavenie a právomoci jednotlivých orgánov verejnej správy a úlohy vlády pri využívaní príspevkov Európskej únie, ako aj jednotlivých subjektov zapojených do implementácie.

Upravuje aj konflikt záujmov

Zákon definuje aj základné princípy a procesy riadenia a kontroly poskytovania príspevku, vrátane návratnej formy pomoci a zároveň obsahuje pravidlá pri rozhodovaní o žiadosti o poskytnutie príspevku.

Zároveň zabezpečuje vysporiadanie finančných vzťahov v prípade, ak je prijímateľ povinný vrátiť príspevok alebo jeho časť, upravený je aj konflikt záujmov pri poskytovaní príspevku z fondov EÚ.

Viac k témam: Eurofondy
Zdroj: Webnoviny.sk – Kontrolu eurofondových zákaziek bude po novom vykonávať už len Úrad pre verejné obstarávanie © SITA Všetky práva vyhradené.

Do Ramsayho tímu pribudnú Slafkovský, Húska a Roman, Hrivík ani Cehlárik na MS v hokeji nebudú hrať

Taliansko a Grécko sa pripravujú na letnú turistickú sezónu a uvoľnili opatrenia proti šíreniu COVID-19