in

Inflácia v Nemecku dosiahla najvyššie čísla za takmer polstoročie, minister financií Lindner bije na poplach

30.5.2022 (Webnoviny.sk) – Medziročná inflácia v Nemecku v máji stúpla na 7,9 percenta z aprílovej úrovne 7,4 percenta. Informoval o tom v pondelok Spolkový štatistický úrad. Májová inflácia v krajine je tak najvyššia za takmer polstoročie.

Ceny energií medziročne vzrástli o 38,3 percenta a potraviny v porovnaní s májom minulého roka zdraželi o 11,1 percenta.

Medzimesačne sa ceny v krajine v máji zvýšili o 0,9 percenta. Medziročná inflácia v Nemecku bola na vysokej úrovni 5,1 percenta už vo februári. V marci v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu stúpla nad sedem percent.

Nemecký minister financií Christian Lindner vyhlásil, že „hlavnou prioritou musí byť boj proti inflácii“. „Inflácia je enormným ekonomickým rizikom a musíme proti tejto inflácii bojovať, aby z nej nevznikla ekonomická kríza,“ povedal Lindner.

Nemecký štatistický úrad v pondelok zároveň informoval, že reálne zárobky v krajine v prvom kvartáli tohto roka v dôsledku inflácie oproti rovnakému obdobiu vlaňajška klesli o 1,8 percenta. Rast cien totiž prevážil nad nominálnym zvýšením miezd o štyri percentá.

Viac k témam: Inflácia
Zdroj: Webnoviny.sk – Inflácia v Nemecku dosiahla najvyššie čísla za takmer polstoročie, minister financií Lindner bije na poplach © SITA Všetky práva vyhradené.

Úrady práce už odídencom z Ukrajiny pomoc v hmotnej núdzi nevyplatia, peniaze prídu od medzinárodných organizácií

Pilot policajného vrtuľníka, ktorý sa pred piatimi rokmi zrútil pri Prešove, bol okresným súdom uznaný za vinného