in

Európsky parlament stále trvá na tom, aby EÚ zmrazila financie pre Maďarsko

24.11.2022 (Webnoviny.sk) – Európsky parlament tvrdí, že Európska komisia a Rada EÚ by mali odolať tlaku Maďarska a pokračovať v prijímaní navrhovaných opatrení podmienenosti právneho štátu na pozastavenie kohéznych fondov EÚ. Parlament o tom vo štvrtok informoval v tlačovej správe.

Ochrana rozpočtu EÚ

Zákonodarcovia v prijatom uznesení uviedli, že 17 nápravných opatrení, o ktorých rokovali Komisia a Maďarsko, „nie sú dostatočné na riešenie existujúceho systémového rizika pre finančné záujmy EÚ“, a to ani vtedy, ak sa v plnej miere implementujú.

Poslanci vyzývajú členské štáty EÚ, aby prijali navrhované opatrenia v rámci nariadenia o podmienenosti „s cieľom chrániť rozpočet EÚ pred porušovaním zásad právneho štátu v Maďarsku“ a aby ich zrušili až po tom, ako maďarské nápravné opatrenia budú mať udržateľný účinok. „Ak budú tieto opatrenia v budúcnosti zrušené, Únia by mala pristúpiť k finančnej náprave“.

Riziko stále pretrváva

Podľa EP pretrváva riziko zneužitia finančných prostriedkov EÚ v Maďarsku a Komisia by nemala schváliť maďarský plán obnovy a odolnosti, kým krajina v plnej miere nesplní všetky odporúčania v oblasti právneho štátu a všetky príslušné rozsudky Súdneho dvora EÚ a Európskeho súdu pre ľudské práva.

Europoslanci navyše tvrdia, že Maďarsko zneužíva jednomyseľné hlasovanie v Rade EÚ, aby vyvíjalo tlak na úniu.

Viac k témam: Čerpanie eurofondov, Eurofondy, Kohézne fondy, Maďarský premiér, Právny štát
Zdroj: Webnoviny.sk – Európsky parlament stále trvá na tom, aby EÚ zmrazila financie pre Maďarsko © SITA Všetky práva vyhradené.

Europarlament schválil Ukrajine úver vo výške 18 miliárd eur. Kam peniaze poputujú?

365.bank sa pridala k ambasádorom diverzity