in

Európski lídri rokovali o vývoze obilia z Ukrajiny, Heger sa rozprával s Orbánom a prihovoril sa aj Zelenskyj

30.5.2022 (Webnoviny.sk) – Prvou otázkou, ktorou sa zaoberali na mimoriadnom samite Európskej rady jednotliví jej členovia bola potravinová bezpečnosť, teda to, ako zabezpečiť vývoz obilia z Ukrajiny do ďalších krajín. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) o tom informoval počas krátkeho tlačového brífingu.

„Ponúkajú sa viaceré riešenia. Na jednej strane pozemné trate cez Európu, ale tiež sa diskutuje o tom, ako uvoľniť prístav v Odese a ako nejakým tretím partnerom garantovať Ukrajine bezpečnosť,“ vyhlásil premiér.

Témou je šiesty balík sankcií

Naďalej ostáva témou samitu šiesty sankčný balík. Podľa Hegera je dôležité, aby k zhode na záveroch k tomuto balíku sankcií voči Ruskej federácii došlo ešte počas nočného rokovania.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

O sankciách sa premiér pred začiatkom samitu rozprával aj s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, s ktorým preberal aj tému odpojenia sa od ruských zdrojov energie.

Podporujeme ruskú agresiu

„Táto ropa a plyn sú zdrojové suroviny pre našu ekonomiku, ale platbou za tieto suroviny podporujeme ruskú agresiu na Ukrajine,“ povedal.

Počas mimoriadneho samitu Európskej rady sa prítomným zástupcom krajín prihovoril aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý informoval o ďalších obetiach z radov civilistov počas vojny na Ukrajine a tiež o ničení miestnej infraštruktúry. Zdôraznil tiež dôležitosť jednoty.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Sankcie proti Rusku, vývoz obilia
Zdroj: Webnoviny.sk – Európski lídri rokovali o vývoze obilia z Ukrajiny, Heger sa rozprával s Orbánom a prihovoril sa aj Zelenskyj © SITA Všetky práva vyhradené.

Pilot policajného vrtuľníka, ktorý sa pred piatimi rokmi zrútil pri Prešove, bol okresným súdom uznaný za vinného

Slovenskí futbalisti sa pripravujú na zápasy Ligy národov, z Tarkovičovej nominácie vypadol Hancko