in

Eurokomisia vyplatila Slovensku takmer 16 miliónov eur za pomoc ukrajinským utečencom

19.9.2022 (Webnoviny.sk) – Európska komisia (EK) udelila Slovensku celkovo 15,8 milióna eur v súvislosti s hromadným prílevom osôb z Ukrajiny. Ide o finančné prostriedky núdzovej pomoci, ktoré Európska Únia (EÚ) prerozdelila medzi členské štáty, ktoré boli najviac zasiahnuté presunom ukrajinských utečencov.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Núdzová pomoc

Hovorkyňa ministerstva vnútra SR (MV SR) Zuzana Eliášová prostredníctvom tlačovej správy uvádza, že ministerstvo požiadalo EK o núdzovú pomoc z Fondu pre azyl, migráciu a integráciu (AMIF) a zároveň aj o pomoc z Nástroja pre finančné riadenie hraníc a vízovú politiku (BMVI).

V rámci núdzovej pomoci AMIF Európska komisia udelila Slovensku 6,5 milióna eur a vrámci núdzovej pomoci BMVI to bolo 9,3 milióna eur.

Zabezpečovanie nevyhnutných kapacít

„Podmienkou pre čerpanie týchto finančných prostriedkov je naplnenie stanovených ukazovateľov, akými sú celková kapacita v prijímacích zariadeniach prvého kontaktu i celková ubytovacia kapacita,” tvrdí Eliášová.

Podľa jej slov sa sem radí aj kapacita v dopravných prostriedkoch od hranice až do prijímacích zariadení prvého kontaktu alebo zo zariadení prvého kontaktu do ubytovacích centier.

Solidarita s utečencami

Hovorkyňa MV SR zároveň dodala, že ide o „verejnú podporu identifikovanú v grantovej zmluve na poskytovanie prvého prijatia pre vysídlené ukrajinské osoby prostredníctvom národných, lokálnych autorít a občianskych spoločností.”

Minister vnútra SR Roman Mikulec tvrdí, že Slovensko bolo vždy solidárne k utečencom z Ukrajiny. „Po viacerých návštevách to skonštatovali aj predstavitelia európskych inštitúcií priamo na východnej hranici. Som rád, že EÚ ocenila našu solidaritu a finančné prostriedky vyčlenila,” dodal Mikulec.

Viac k témam: Finančný príspevok, rusko-ukrajinský konflikt, utečenci z Ukrajiny
Zdroj: Webnoviny.sk – Eurokomisia vyplatila Slovensku takmer 16 miliónov eur za pomoc ukrajinským utečencom © SITA Všetky práva vyhradené.

Američania a ich partneri diskutujú o pláne reakcie v prípade, že Rusko použije taktické jadrové zbrane

McDonald’s Cup je pre tento školský rok odštartovaný! Základné školy sa môžu prihlasovať takmer celý mesiac