Categories: Ekonomika

Čerpanie eurofondov na Slovensku dosiahlo po zohľadnení zmien predpisov Európskej únie takmer 60 percent

10.8.2022 (Webnoviny.sk) – V programovom období 2014 až 2020 boli po zohľadnení zmien legislatívy Európskej únie ku koncu júla tohto roka schválené európske prostriedky v objeme 8,69 mld. eur.

Predstavuje to čerpanie na úrovni 59,94 % z celkového záväzku 10 operačných programov 14,5 mld. eur (bez Programu rozvoja vidieka).

Objem dosiahol skoro 8 miliárd

Ako vyplýva z informácií o využívaní európskych štrukturálnych a investičných fondov na portáli Ministerstva financií SR, bez zohľadnenia legislatívnych zmien objem schválených eurozdrojov ku koncu júla dosiahol 7,9 mld. eur s podielom čerpania 54,51 %.

EÚ umožnila všetkým členským štátom využiť 100-percentné financovanie, teda preplatenie všetkých deklarovaných výdavkov zo svojho rozpočtu, najskôr v siedmom účtovnom roku, teda od 1. júla 2020 do 30. júna 2021, a následne aj v ôsmom účtovnom roku, od 1. júla 2021 – 30. júna 2022).

„Uvedené neznamená navýšenie celkovej alokácie finančných prostriedkov z rozpočtu EÚ, dočasné 100-percentné preplatenie sa vzťahuje na úroveň Európska komisia – členský štát a nie na úroveň členský štát – prijímateľ,“ uviedol rezort financií.

Slovensko má podľa pravidla N+3 v tomto roku vyčerpať z európskych zdrojov takmer 1,77 mld. eur. Podľa stavu výdavkov k 31. júlu, po zohľadnení zmien legislatívy EÚ, je pre splnenie tohto záväzku potrebné predložiť Európskej komisii ešte výdavky v minimálnej výške 200,51 mil. eur.

Šesť programov dosiahlo míľnik

„Tento míľnik pre rok 2022 je k 31. júlu 2022 splnený pre 6 operačných programov,“ priblížilo ministerstvo financií s tým, že sú to programy Integrovaná infraštruktúra, Ľudské zdroje, Efektívna verejná správa, Technická pomoc, Program Interreg V-A Slovensko – Česko a Program spolupráce Interact III.

Operačný program Kvalita životného prostredia má pre splnenie podmienok čerpania eurozdrojov do konca tohto roka deklarovať výdavky v objeme vyše 193 mil. eur, Program Interreg V-A Slovensko – Rakúsko 4,6 mil. eur, Operačný program Rybné hospodárstvo takmer 2 mil. eur a Integrovaný regionálny operačný program skoro 530-tisíc eur.

Pre vyčerpanie zvyšných prostriedkov EÚ v rokoch 2023 a 2024 treba deklarovať ešte výdavky v objeme vyše 6 mld. eur.

Viac k témam: Čerpanie eurofondov, Eurofondy
Zdroj: Webnoviny.sk – Čerpanie eurofondov na Slovensku dosiahlo po zohľadnení zmien predpisov Európskej únie takmer 60 percent © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Poslanecký sľub v parlamente zložil náhradník za Petra Pellegriniho Dávid Demečko

Dávid Demečko, ktorý je zástupcom primátora Spišskej Novej Vsi. Viac

34 minút ago

Rezort diplomacie riadi predseda vlády Fico. Blanár je podľa Krúpu druhým najslabším ministrom v histórii

Blanára súčasne prirovnal k bývalej ministerke medzinárodných vzťahov Zdenke Kramplovej. Viac

2 hodiny ago

Proces s podnikateľom Štefanom Žigom odročili, obžalovaný v kauze podplácania podal sťažnosť (video)

Záverečné reči v procese so Štefanom Žigom nakoniec neodzneli. Viac

3 hodiny ago

OZ Mier Ukrajine odštartovalo zbierku pre nákup munície, Slovensko sa pripojilo k českej iniciatíve aj bez vlády

Občianske zduženie chce ukázať, že o pomoci Ukrajine nerozhoduje len vláda. Viac

3 hodiny ago

Etiópčan Lemma ovládol Bostonský maratón, Chára si zlepšil svoj rekord

Medzi ženami finišovala na prvej priečke Keňanka Hellen Obiriová, ktorej sa podarilo obhájiť prvenstvo z…

4 hodiny ago