Novela Trestného zákona vyvoláva chaos v súdnych konaniach. Najvyšší súd rozhodne, ako sa bude uplatňovať premlčanie

“Rozdiely v rozhodovaní súdov ohľadne premlčania trestného stíhania po zmene Trestného zákona účinného od 6. augusta sú často nielen na rôznych súdoch, ale dokonca aj v rámci jedného súdu,” zdôraznil sudca.

28.10.2024 (SITA.sk) – Najvyšší súd SR na podklade podnetu Krajského súdu v Bratislave plánuje prijať zjednocujúce stanovisko trestnoprávneho kolégia, a to z dôvodu rozdielneho výkladu ustanovení o premlčaní trestného stíhania v kontexte vládnej novely Trestného zákona.

Významné následky pre neskončené trestné stíhania

Na svojom portále pravnelisty.sk to uviedol sudca KS BA Peter Šamko s tým, že kolégium by malo zasadnúť 28. novembra. Zároveň pripomenul, že súdy momentálne pristupujú pri riešení otázky plynutia a prerušenia premlčacej doby v dôsledku zmeny zákona diametrálne rozdielne, čo má podľa neho významné následky pre neskončené trestné stíhania, a to nielen v konaní pred súdom, ale aj v prípravnom konaní.

“Rozdiely v rozhodovaní súdov ohľadne premlčania trestného stíhania po zmene Trestného zákona účinného od 6. augusta sú často nielen na rôznych súdoch, ale dokonca aj v rámci jedného súdu,” zdôraznil sudca. Vzhľadom k tomu, že správne posúdenie premlčania trestného stíhania je zásadná vec pre rozhodnutie vo veci samej, Šamko podľa vlastných slov odporúča v neskončených trestných veciach počkať na stanovisko najvyššieho súdu, pokiaľ je to podľa povahy veci možné.

Existujú rôzne názory na dopad novelizácie

Návrh na zastavenie súdneho konania pre premlčanie podal v súvislosti s novelizáciou Trestného zákona napríklad obhajca guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra. Sudca Špecializovaného trestného súdu Milan Cisárik však povedal, že v aktuálnom štádiu konania o návrhu nebude rozhodovať.

Odvolal sa pritom práve na fakt, že existujú rôzne názory, ako novelizácia Trestného zákona ovplyvnila otázku premlčania. Obhajca Ondrej Mularčík v tejto súvislosti citoval rozhodnutie Ústavného súdu SR, podľa ktorého sa má využiť výklad priaznivejší pre páchateľa.

Viac k témam: Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS), Novela Trestného zákona, premlčanie, Súdy, zjednocujúce stanovisko
Zdroj: SITA.sk – Novela Trestného zákona vyvoláva chaos v súdnych konaniach. Najvyšší súd rozhodne, ako sa bude uplatňovať premlčanie © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.