Minister Taraba hodnotil rok vo funkcii so zameraním na verejný záujem

Tomáš Taraba vyzdvihol aj rekordnú investíciu na odkanalizovanie Slovenska a spustenie výzvy na Oravy s rozpočtom 75 miliónov eur.

27.10.2024 (SITA.sk) – Podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba na sociálnej sieti zhodnotil svoje ročné pôsobenie vo funkcii ministra.

Líder v čerpaní eurofondov

Svoju politiku obhajovania verejného záujmu označil za faktor, ktorý mu úplne logicky narobil nepriateľov.

„Jedna skupina sú mimovládky, ktoré prišli o veľké peniaze, a druhá skupinka sú rôzne podnikateľské štruktúry, ktoré sa naučili, že na ich predražený biznis sa na ministerstve nesiaha,” uviedol Taraba. Dodal, že obe skupiny majú spoločný cieľ ho odstaviť a vymenoval hlavné úspechy ministerstva za uplynulý rok.

Taraba spresnil, že Slovensko sa stalo lídrom v čerpaní eurofondov po tom, čo v predchádzajúcom roku zostali nevyužité prostriedky vo výške 430 miliónov eur. Inováciou bolo spustenie programov na energetickú obnovu domov s prioritou pre regióny postihnuté prírodnými katastrofami a zlou kvalitou ovzdušia. Na tento účel bolo vyčlenených takmer 100 miliónov eur.

Historicky najrýchlejšie odkanalizovanie

Medzi ďalšími krokmi vyzdvihol rekordnú investíciu na odkanalizovanie Slovenska a spustenie výzvy na Oravy s rozpočtom 75 miliónov eur.

„Realizujeme historicky najrýchlejším tempom odkanalizovanie Slovenska, kedy len v roku 2024 vynaložíme na tento účel takmer 400 miliónov eur. V rámci boja proti korupcii zrušilo ministerstvo fiktívne zamestnávanie, vypovedalo fiktívne poistky a vyhlásilo tender na predraženú kompu. Vypovedali sme právne služby, kde boli platené obrovské provízie za zastupovanie,“ uviedol.

Ako Taraba ďalej dodal, Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR sa zaslúžilo o historické opatrenia ako zákon o regulácii premnožených medveďov a schválenie moderného európskeho zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie (EIA). Pokračoval aj dialóg s maďarskou stranou o vzťahoch na Dunaji a bola vysúťažená spoločnosť na odstránenie nebezpečných PCB látok v Chemko Strážske.

Taraba zdôraznil, že zaviedli prísnu evidenciu žiadostí občanov, eliminujúc tak zbytočné prieťahy. „Ministerstvo tiež pripravilo legislatívu pre ochranu vlastníctva pitnej vody a obnovilo reálnu činnosť národných parkov, potom čo ich predošlá vláda dala do stratu 34 miliónov eur vrátane podpory biodiverzity a starostlivosti o Norika muránskeho,“ uzavrel Taraba.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Minister životného prostredia SR
Zdroj: SITA.sk – Minister Taraba hodnotil rok vo funkcii so zameraním na verejný záujem © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.