Samosprávy sa musia aktívne podieľať na rozvoji a udržiavaní demokratických hodnôt, tvrdí Združenie miest a obcí

Združenie miest a obcí Slovenska si pripomína výročie Černovskej tragédie z roku 1907.

27.10.2024 (SITA.sk) – Samosprávy sa musia aktívne podieľať na rozvoji a udržiavaní kultúry demokratickej participácie a spolupráce medzi obyvateľmi. Uviedlo to Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktoré si pripomína výročie Černovskej tragédie z roku 1907.

Tento historický moment podľa združenia pripomína nielen ľudské obete, ale aj odvahu a odhodlanie obhajovať hodnoty, ktoré sú aj v súčasnosti základom fungovania spoločnosti.

Mimoriadne smutná kapitola dejín

ZMOS si tieto udalosti pripomenie v pondelok 28. októbra doobeda na cintoríne v Černovej v Ružomberku a tiež v priestoroch Matice slovenskej v Martine. ZMOS to súčasne vníma ako príležitosť opätovne zdôrazniť spoločenské hodnoty.

„Udalosti v Černovej nepredstavujú len bolestnú epizódu, ale aj predzvesť a kulmináciu spoločenského napätia, ktoré napokon viedlo k vzniku Prvej československej republiky a prijatiu Martinskej deklarácie v roku 1918,” pripomenulo združenie s tým, že táto smutná kapitola dejín sa stala súčasne aj dôležitým krokom k oslobodeniu národov bývalého Rakúsko-Uhorska a vzniku samostatnej Prvej československej republiky.

Formovanie demokracie a rozvoj hodnôt

„Práve táto udalosť a spoločenský pohyb, ktorý po nej nasledoval, prispeli k formovaniu demokracie a k rozvoju hodnôt, na ktorých stojí dnešné Slovensko,” zdôraznilo združenie a podotklo, že pre mestá a obce by mala byť Černovská tragédia významným mementom.

ZMOS si totiž uvedomuje zodpovednosť samospráv v šírení a ochrane demokratických hodnôt, princípov tolerancie a rešpektu. „Zároveň je to pripomienka, že akékoľvek snahy o narušenie týchto hodnôt musia byť včas a jednoznačne odsúdené,” uzavrelo združenie.

Viac k témam: demokratické hodnoty, Samosprávy
Zdroj: SITA.sk – Samosprávy sa musia aktívne podieľať na rozvoji a udržiavaní demokratických hodnôt, tvrdí Združenie miest a obcí © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.