Miliardár a Trumpov prívrženec Elon Musk je údajne v pravidelnom kontakte s ruským prezidentom Putinom

Elon Musk do Trumpovej prezidentskej kampane nalial milióny dolárov.

26.10.2024 (SITA.sk) – Americký miliardár Elon Musk, ktorý je kľúčovým spojencom republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, je posledné dva roky v pravidelnom kontakte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Informoval o tom denník The Wall Street Journal.

Hlas republikánov

Osoba oboznámená so situáciou, ktorá hovorila pod podmienkou anonymity, potvrdila agentúre The Associated Press, že Musk a Putin boli v kontakte prostredníctvom telefonátov. Podrobnosti o frekvencii hovorov, kedy k nim došlo, ani o ich obsahu však tento zdroj neposkytol.

Musk, najbohatší muž sveta, ktorý vlastní automobilku Tesla a sociálnu platformu X, sa stal popredným hlasom republikánov. Do Trumpovej predvolebnej kampane nalial milióny dolárov a premenil platformu X, bývalý Twitter, na sieť obľúbenú u Trumpových priaznivcov. Trump prisľúbil, že ak voľby vyhrá, dá Muskovi úlohu vo svojej administratíve.

Národná bezpečnosť

Musk a Putin opakovane hovorili o osobných záležitostiach, podnikaní a geopolitike, uviedol The Wall Street Journal s odvolaním sa na viacerých súčasných a bývalých amerických, európskych a ruských predstaviteľov. Počas jedného rozhovoru Putin požiadal Muska, aby neaktivoval svoj satelitný systém Starlink nad Taiwanom ako láskavosť pre čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, ktorého väzby s Putinom sa zintenzívnili, informoval denník.

Telefonické rozhovory medzi Muskom a Putinom Rusko popiera. Musk v roku 2022 povedal, že s Putinom hovoril iba raz, v telefonáte pred 18 mesiacmi zameranom na vesmír. Muskove kontakty s Putinom vyvolávajú otázky, aj pokiaľ ide o americkú národnú bezpečnosť vzhľadom na prácu jeho spoločností pre vládu. Muskova firma SpaceX napríklad má miliardové príjmy ako partner amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír.

Viac k témam: americké prezidentské voľby, bývalý americký prezident, Ruský prezident
Zdroj: SITA.sk – Miliardár a Trumpov prívrženec Elon Musk je údajne v pravidelnom kontakte s ruským prezidentom Putinom © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.