Domäsko, jeden z najväčších producentov hydiny na Slovensku, rozširuje welfare chov v Čaklove

Spoločnosť Domäsko, významný producent hydinového mäsa na Slovensku, rozširuje welfare chov slovenskej hydiny.

24.10.2024 (SITA.sk) – Spoločnosť Domäsko, významný producent hydinového mäsa na Slovensku, rozširuje welfare chov slovenskej hydiny. Zvýšením kapacity chovu na 450 000 kusov hydiny na farme v Čaklove reaguje Domäsko na rastúci dopyt po slovenskom hydinovom mäse. Pri výstavbe nových chovných priestorov sa Domäsko zameralo aj zlepšovanie podmienok pre zvieratá a udržateľnosť, pričom implementuje inovatívne environmentálne opatrenia, vrátane využívania dažďovej vody a fotovoltickej energie.

Domäsko rozširuje chov hydiny na farme v Čaklove o 55 000 kurčiat, čím zvýši celkovú kapacitu chovu z 395 000 na 450 000 kusov hydiny v jednorazovom turnuse. Spoločnosť novou investíciou reaguje na rastúci dopyt po hydinovom mäse chovanom a spracovanom na Slovensku. Okrem rozširovania kapacity sa Domäsko v Čaklove zameriava aj na zlepšovanie podmienok pre zvieratá. Pri chove sú dodržiavané welfare štandardy, čo znamená, že maximálne zaťaženie podlahovej plochy kurčiat nepresahuje úroveň 30 kg/m². Spoločnosť do rozšírenia produkcie a chovu investovala jednorazovo 1,2 mil. Eur, z čoho 700 tis. eur tvorili fondy Európskej únie.

Rozhodnutie rozšíriť chov v Čaklove je pre firmu strategickým krokom. Výhodná poloha farmy v blízkosti dvoch nových závodov na výrobu kŕmnych zmesí zo slovenských obilnín, ako aj závodu na spracovanie hydiny, výrazne prispieva k zníženiu prepravných nákladov, čím sa zvyšuje celková konkurencieschopnosť podniku. Pri rozširovaní chovných priestorov sa kládol dôraz aj na inovatívne riešenia zamerané na udržateľnosť a ekologickú účinnosť. Jednou z inovácií je inštalácia nádrží na zachytávanie dažďovej vody s kapacitou 100 000 litrov, ktorá bude využívaná na umývanie a sanitačné účely. Na zníženie ekologického dopadu sa pri chove používajú kŕmne aditíva, ktoré znižujú podiel oxidu uhličitého v podstielke. Časť energetickej spotreby farmy v Čaklove pokrýva fotovoltika, ktorá bola implementovaná v roku 2023 s investíciou 150 000 eur, z čoho 65 000 eur pochádzalo z fondov EÚ.

Domäsko má do budúcna v Čaklove aj ďalšie plány, vrátane rozširovania a modernizácie existujúcich hál a pokračovaní v znižovaní energetickej náročnosti produkcie. Spoločnosť plánuje rekonštrukciu existujúcich hál s cieľom znížiť spotrebu zemného plynu a po prekročení kapacity 500 000 kusov kurčiat spustiť výstavbu bioplynovej stanice. Táto stanica bude potenciálne spracovávať trus na výrobu metánu pre vykurovanie a produkciu organických hnojív, ktoré sa využijú v poľnohospodárstve.

O spoločnosti Domäsko

Spoločnosť Domäsko vznikla v roku 2014 ako pokračovateľ siete maloobchodných mäsiarstiev a súčasne chovom a spracovaním hydiny nadväzuje na dlhoročnú tradíciu hydinárskej produkcie na Slovensku. Momentálne je Domäsko jednou z najväčších slovenských potravinárskych firiem. Pôsobí prostredníctvom 11 hydinárskych fariem, 89 kamenných predajní a závodu na spracovanie hydiny v Košiciach. Po celom Slovensku zabezpečuje prácu pre približne 1 300 zamestnancov, z ktorých viac než 15 % tvoria ľudia z marginalizovaných komunít. Viac na www.domasko.sk.

Informačný servis

Viac k témam: Domäsko, PR
Zdroj: SITA.sk – Domäsko, jeden z najväčších producentov hydiny na Slovensku, rozširuje welfare chov v Čaklove © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.