Pellegrini diskutoval na samite v Krakove o rozširovaní Európskej únie, s prezidentmi riešili aj rekonštrukciu Ukrajiny

Podľa slov prezidenta je spolupráca v aktuálnej geopolitickej situácii našou najsilnejšou devízou.

11.10.2024 (SITA.sk) – Rozširovanie Európskej únie, rekonštrukcia Ukrajiny aj transatlantické partnerstvo boli témou piatkového samitu neexekutívnych hláv štátov Európskej únie v rámci skupiny Arraiolos v poľskom Krakove, na ktorom sa zúčastnil aj prezident Peter Pellegrini.

Jedenásť prezidentiek a prezidentov štátov EÚ – Bulharska, Estónska, Grécka, Chorvátska, Maďarska, Nemecka, Lotyšska, Poľska, Slovenska, Slovinska a Talianska – rokovalo na hrade Wawel o dôležitých témach.

Spájajú ich spoločné hodnoty

Prezident Pellegrini ocenil rokovanie v tomto formáte, ktoré umožňuje hlavám štátov neformálne diskutovať o mnohých dôležitých témach a zároveň sa aj lepšie osobne spoznať.

„Spájajú nás mnohé kľúčové spoločné hodnoty a záujmy, akými sú potreba otvoreného a úprimného dialógu, bezpečnosť a stabilita Európy, dodržiavanie princípov a pravidiel medzinárodného práva, dôležitosť transatlantickej spolupráce, nedotknuteľnosť suverenity a územnej celistvosti a v neposlednom rade situácia na Ukrajine,“ uviedol po rokovaní.

Podľa slov prezidenta je spolupráca v aktuálnej geopolitickej situácii našou najsilnejšou devízou. Hlavy štátov diskutovali o transatlantickom partnerstve, ktoré je kľúčové pre našu európsku bezpečnosť a pokrýva oblasti zahraničnej politiky, obchodu, technológii i obrany.

Budúcnosť Európskej únie

Venovali sa aj témam, ktoré súvisia s prioritami nadchádzajúceho poľského predsedníctva EÚ v prvom polroku 2025 – rozširovanie EÚ, rekonštrukcia Ukrajiny, energetická bezpečnosť a európska bezpečnosť.

Dôležitou témou rozhovorov v rámci stretnutia skupiny Arraiolos bola aj budúcnosť Európskej únie. Podľa vyjadrenia prezidenta je migrácia jednou z priorít, ktoré je potrebné riešiť.

Zároveň sú nutné efektívne systémové opatrenia na celoeurópskej úrovni, a to aj v súvislosti s hybridnými hrozbami a nelegálnou migráciou, ktoré stavajú vlády pred závažné bezpečnostné, ekonomické i sociálne výzvy.

Rekonštrukcia Ukrajiny

Hlavy štátov sa venovali rozširovaniu EÚ, ktoré vnímajú ako posilnenie priestoru európskej bezpečnosti a zároveň ako stimul k ďalšiemu ekonomickému rozvoju.

„Proces rozširovania nemá byť a nie je automatický. Kandidátske krajiny majú pred sebou veľa dôležitých domácich úloh vrátane mnohých kľúčových reforiem,“ povedal prezident.

Diskusia bola aj o aktuálnej situácii na Ukrajine a jej rekonštrukcii. Pellegrini po stretnutí uviedol, že Slovensko dlhodobo a konzistentne podporuje Ukrajinu na jej ceste do EÚ a v tomto úsilí jej bude naďalej pomáhať. „Všetkým nám, rovnako ako Ukrajine, ide o čo najskorší mier,“ uzavrel.

Prezident sa v rámci pracovného programu v Krakove stretol aj s krajanmi. V Poľsku dlhodobo žije 8 000 až 10 000 Slovákov, pričom historická autochtónna slovenská národnostná menšina je jednou z oficiálne uznaných menšín v Poľsku.

Viac k témam: energetická bezpečnosť, európska bezpečnosť, Prezident SR, rozširovanie EÚ, samit
Zdroj: SITA.sk – Pellegrini diskutoval na samite v Krakove o rozširovaní Európskej únie, s prezidentmi riešili aj rekonštrukciu Ukrajiny © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.