Ťapáková zrušila v SND hosťovanie pražského divadla. Umelci sa búria a hovoria o politickej cenzúre queer tematiky

Podľa Studia Hrdinů bolo na hosťovanie všetko pripravené a okrem podpisu na zmluve nechýbalo nič, čo by bránilo úspešnému konaniu akcie.

10.10.2024 (SITA.sk) – Divadlo Studio Hrdinů považuje dôvod zrušenia svojho hosťovania v Slovenskom národnom divadle (SND), ktorý uviedla poverená riaditeľka SND Zuzana Ťapáková, za nedostatočný. Divadlo to uviedlo pre agentúru SITA v stanovisku k medializovaným informáciám o tom, že Ťapáková nepodpísala zmluvu na hosťovanie Studia Hrdinů v rámci festivalu Drama Queer.

Ťapáková, ktorá prišla do SND koncom augusta, podľa medializovaných informácií uviedla, že nebude podpisovať zmluvy o hosťovaní niekoľko týždňov pred ním, a že takéto akcie sa plánujú mesiace vopred. České Studio hrdinů však zdôraznilo, že o hosťovaní diskutovali s festivalom Drama Queer od februára tohto roka, s Činohrou SND od marca.

Na hosťovanie bolo všetko pripravené

Divadlo uviedlo, že k zrušeniu svojho hosťovania pristupujú s ľútosťou, a to najmä v kontexte zmien v oblasti kultúry na Slovensku. Podľa nich bolo na hosťovanie všetko pripravené a okrem podpisu na zmluve nechýbalo nič, čo by bránilo úspešnému konaniu akcie.

„Pravé dôvody za nepodpísaním zmluvy zostávajú pani riaditeľkou SND nevyslovené. Z našej strany je úplne jasné, že nové politikum cez riaditeľku SND ako štátnej inštitúcie nechce podporovať LGBTI+ komunitu a nesúhlasí tak so samotným obsahom festivalu Drama Queer. Stali sme se súčasťou problému, ktorý na prvý pohľad môže pôsobiť marginálne, v skutočnosti ale poukazuje na rozsiahly problém kultúrnej politiky na Slovensku,“ vyjadrilo sa Studio Hrdinů.

S vedením činohry rokovali najmenej pol roka dopredu

Divadlo uviedlo, že podobnú situáciu nikdy nezažili. Zdôraznilo tiež, že s Činohrou SND majú dosiaľ dobré vzťahy, čo je podľa nich badateľné aj na tom, že z Činohry SND počuť nesúhlas s nepodpísaním zmluvy o hosťovaní.

„S vedením činohry sme rokovali najmenej pol roka dopredu a všetko bolo riadne naplánované,“ dopĺňa Studio Hrdinů s tým, že pre nich nejde o prvé hosťovanie na Slovensku a v minulosti tu už uviedli niekoľko predstavení, ktoré sa netajili svojou spoločensko-politickou kritikou.

„Predtým boli tieto predstavenia vítané, teraz, naopak, stojíme pred situáciou neštandardnou a boľavou,“ dodalo české divadlo.

„Zmluva o hosťovaní súboru medzi Studiom Hrdinů a SND nebola podpísaná v riadnom termíne. Nerealizovanie predstavenia je záležitosťou legislatívnych pravidiel, ktoré sa týkajú podpisov všetkých zmlúv,“ uviedla v stanovisku pre agentúru SITA tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková. Dodala tiež, že predstavenie Měsíční kámen nemohlo byť zrušené, vzhľadom na to, že v programe Činohry na október ani nebolo uvedené, ani sa naň nepredávali vstupenky.

Predstavenie Měsíční kámen

Predstavenie Měsíční kámen je adaptáciou rovnomenného románu od súčasného islandského autora Sjóna. Ide o príbeh chlapca v Rejkjavíku na pozadí udalostí začiatku 20. storočia.

„Rok 1918 bol posledným rokom prvej svetovej vojny. Islanďania oslavovali víťazstvo storočného boja o nezávislosť, zároveň však vypukla epidémia španielskej chrípky a vybuchla sopka Katla. Chlapec, osamelý anti-hrdina Máni (Mesiac), ktorého osud určuje i chýbajúce rodinné zázemie a sexuálna orientácie, trávi čas v prvých biografoch a obraz svojho sveta si predstavuje ako film,“ približuje Studio Hrdinů dej predstavenia.

Viac k témam: Činohra SND, divadelné inscenácie, Drama Queer, Hosťovanie, poverená riaditeľka SND, zmluvy
Zdroj: SITA.sk – Ťapáková zrušila v SND hosťovanie pražského divadla. Umelci sa búria a hovoria o politickej cenzúre queer tematiky © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.