Aký je plat Fica? Spolu s Orbánom sú najlepšie zarábajúci premiéri v Európskej únii

Po šéfoch vlád Maďarska a Slovenska má tretí najvyšší plat v Európskej únii český premiér Petr Fiala.

10.10.2024 (SITA.sk) – Predseda slovenskej vlády Robert Fico je podľa maďarskej neziskovej organizácie Átlátszo druhým najlepšie plateným premiérom v Európskej únii po šéfovi maďarskej vlády Viktorovi Orbánovi. Treticu najlepšie platených premiérov uzatvára šéf českého kabinetu Petr Fiala. Poukazuje na to v komentári hlavný ekonóm českej banky Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Analýza neziskovej organizácie Átlátszo z júla porovnáva hrubé platy premiérov členských štátov EÚ s výškou priemernej hrubej mzdy v ich krajine. Najlepšie je na tom Orbán, ktorého hrubý plat je 9,5-násobkom maďarskej hrubej priemernej mzdy.

Druhý je v rebríčku Robert Fico so 7,6-násobkom hrubej priemernej mzdy a na treťom mieste je český premiér Petr Fiala so 6,1-násobkom priemernej mzdy v Česku. Na porovnanie plat nemeckého kancelára je 5,9-násobkom priemernej hrubej mzdy a dánska premiérka sa musí uspokojiť s 2,7-násobkom.

Viac k témam: Český premiér, Maďarský premiér, Nezisková organizácia, Platy, predseda vlády SR
Zdroj: SITA.sk – Aký je plat Fica? Spolu s Orbánom sú najlepšie zarábajúci premiéri v Európskej únii © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.