Putin oslávil 72. narodeniny, v obsadenom ukrajinskom meste Vuhledar však na ruskú armádu počkalo len zhruba sto ľudí

V deň narodenín ruského vodcu britské vojenské spravodajstvo uviedlo, že priemerné straty Ruska na Ukrajine v septembri stúpli na nový rekord 1 271 zabitých a zranených denne.

7.10.2024 (SITA.sk) – Ruský prezident Vladimir Putin mal v pondelok narodeniny. Krátko pred 72. narodeninami ruský vodca dostal darček v podobe obsadenia ukrajinského mesta Vuhledar v Doneckej oblasti. Išlo však o dobytie opusteného mesta.

V meste, ktoré pred otvorenou vojnou Moskvy proti Ukrajine malo približne 14-tisíc obyvateľov, počkalo na ruskú armádu len zhruba 100 civilistov.

Nový rekord ruských strát

V deň Putinových narodenín britské vojenské spravodajstvo na mikroblogovacej sieti X uviedlo, že priemerné denné straty ruskej armády na Ukrajine v septembri stúpli na nový rekord 1 271 zabitých a zranených.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Doterajší rekord, pokiaľ ide o straty ruských síl, bol v máji tohto roka, keď denne v priemere zomrelo alebo utrpelo zranenia 1 262 ruských vojakov.

Podľa prieskumov, ktoré v septembri uskutočnili startupy ExtremeScan a Chronicles, 49 % Rusov podporuje okamžité stiahnutie jednotiek z Ukrajiny a mierové rozhovory s Kyjevom.

To je nárast o takmer 10 % v porovnaní s tromi predchádzajúcimi prieskumami, ktoré sa konali od februára minulého roka.

Minimálna podpora pre dobývanie

Na otázku o ukrajinskej operácii v ruskej Kurskej oblasti respondenti uviedli, že je pre nich dôležitejšie, aby ukrajinské jednotky odišli z Ruska (53 %), ako zabratie území na východe Ukrajiny.

Ďalšie územné zisky Rusov na Ukrajine podporuje len 15 % ruského obyvateľstva a len 29 % Rusov uviedlo, že by podporili novú vlnu ruskej mobilizácie.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Vuhledar
Zdroj: SITA.sk – Putin oslávil 72. narodeniny, v obsadenom ukrajinskom meste Vuhledar však na ruskú armádu počkalo len zhruba sto ľudí © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.