Prezident Pellegrini spolu s českým prezidentom Pavlom odhalí nový orloj v štáte Iowa v USA

Pri príležitosti 50. výročia založenia tam navštívi Národné české a slovenské múzeum a knižnicu.

27.9.2024 (SITA.sk) – Program prezidenta Petra Pellegriniho v Spojených štátoch amerických pokračuje v Cedar Rapids, druhom najväčšom meste štátu Iowa. Pri príležitosti 50. výročia založenia tam navštívi Národné české a slovenské múzeum a knižnicu.

Odhalenie nového orloja

Slovenská hlava štátu v piatok spolu s prezidentom Českej republiky Petrom Pavlom odhalí na pozemku múzea nový orloj na zrenovovanej hodinovej veži v štýle historických hodín na pražskej Staromestskej radnici. Pellegrini sa tiež stretne s predstaviteľmi tohto stredozápadného štátu USA.

Prezident sa zúčastní na prehliadke knižnice Štefana Furdeka, ktorý bol rímskokatolíckym kňazom, buditeľom a prvým predsedom Slovenskej ligy v Amerike. Tento oravský rodák sa stal významnou osobnosťou slovenskej komunity v USA na prelome 19. a 20. storočia.

Knižnica obsahuje najväčšiu zbierku slovenských kníh, tlače a dokumentov v Severnej Amerike. Špeciálna zbierka je súčasťou akvizície knižnice reverenda Matúša Jankolu, ktorý v USA založil slovenskú Kongregáciu sestier sv. Cyrila a Metoda.

Návšteva múzea

Múzeum po prvýkrát hostí výstavu reprezentatívnych fotografií slovenských krojov, ktoré nafotil uznávaný slovenský fotograf Martin Machaj. Pellegrini otvorí túto unikátnu expozíciu.

Obrázky sú najmä z regiónov, z ktorých väčšina Slovákov v 19. a v 20 storočí odchádzala do Ameriky. Ich potomkovia tak majú jedinečnú možnosť nahliadnuť do miest svojich predkov a vďaka fotografiám obnoviť si kontakty so svojimi koreňmi.

Príchod prezidenta späť na Slovensko sa očakáva v sobotu 28. septembra v ranných hodinách. Informovala o tom Kancelária prezidenta SR.

Viac k témam: Český prezident, Prezident Slovenskej republiky
Zdroj: SITA.sk – Prezident Pellegrini spolu s českým prezidentom Pavlom odhalí nový orloj v štáte Iowa v USA © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.