Zomrela legenda žinenky Alexander Medveď, bol trojnásobným olympijským víťazom v zápasení

V roku 2001 Medveďa vyhlásili za najlepšieho bieloruského športovca 20. storočia.

2.9.2024 (SITA.sk) – Vo veku nedožitých 87 rokov zomrel trojnásobný olympijský víťaz v zápasení voľným štýlom Alexander Medveď, informovala o tom Bieloruská zápasnícka federácia na svojom webe.

„Zomrela legenda svetového športu, najlepší zápasník 20. storočia, trojnásobný olympijský víťaz Alexander Vasilievič Medveď. Neexistujú slová, ktoré by vyjadrili smútok a bolesť z tejto straty. Odpočívajte v pokoji, legenda! Vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodine a priateľom Alexandra Vasilieviča,” uvádza sa vo vyhlásení Bieloruskej zápasníckej federácie.

Dosiahol víťazný hetrik

Medveď dosiahol víťazný hetrik na olympijských hrách ako reprezentant bývalého Sovietskeho zväzu v troch rôznych hmotnostných kategóriách. V roku 1964 bral zlato na OH v Tokiu v kategórii do 97 kg, o štyri roky neskôr v Mexico City triumfoval nad 97 kg a do tretice v Mníchove 1972 ovládol kategóriu nad 100 kg.

Ukrajinský rodák Medveď bol aj sedemnásobný majster sveta (1962 – 1971) a trojnásobný majster Európy (1966 – 1972). Po skončení kariéry presídlil do Bieloruska, kde sa stal reprezentačným trénerom zápasníkov a bol aj pedagóg na Bieloruskej štátnej univerzite v Minsku.

Stal sa aj členom Siene slávy

Bol aj viceprezident Bieloruského olympijského výboru a Bieloruského zápasníckeho zväzu. Jeho dve deti išli v športových šľapajach svojho otca. Dcéra Jelena sa stala majsterkou Bieloruska v tenise a syn Aleksej to v zápasení dotiahol až k titulu juniorského majstra sveta v roku 1987.

V roku 2001 Medveďa vyhlásili za najlepšieho bieloruského športovca 20. storočia a o štyri roky neskôr bol uznaný za najlepšieho voľnoštýliara v histórii tohto športu. Stal sa aj členom Siene slávy Medzinárodnej zápasníckej federácie (UWW).

Viac k témam: Úmrtie
Zdroj: SITA.sk – Zomrela legenda žinenky Alexander Medveď, bol trojnásobným olympijským víťazom v zápasení © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.