Horskí záchranári zachraňovali pod Mlynárom poľských turistov, otec s dcérou museli stráviť noc v horách

Otec sa pri prechode skalnatými platňami pravdepodobne pošmykol a spadol približne tri metre.

24.8.2024 (SITA.sk) – Horskí záchranári majú za sebou nočnú záchrannú akciu pod Mlynárom vo Vysokých Tatrách. Ich pomoc pri zostupe v exponovanom teréne potrebovala dvojica poľských turistov, 20-ročná žena s 52-ročným otcom.

Ten sa pri prechode skalnatými platňami pravdepodobne pošmykol a spadol približne tri metre. Informovala o tom v sobotu Horská záchranná služba. Mužovi chýbalo dostatočné vybavenie do horolezeckého terénu.

Dcéra s otcom po páde stratila vizuálny kontakt, bol jej však schopný odpovedať. Do záchrannej akcie vyrazili profesionálni a dobrovoľní horskí záchranári z Vysokých Tatier.

„Záchranári po príchode k skalnej stene museli do steny naliezť a následne poskytnúť mužovi, ktorý mal povrchové poranenia, zdravotnú starostlivosť. Nakoľko transport muža by bol náročný a jeho zdravotný stav sa podarilo stabilizovať, horskí záchranári s turistami prečkali noc na mieste,“ uviedla HZS.

V skorých ranných hodinách požiadali o súčinnosť posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby z Popradu. Turistov so záchranármi postupne evakuovala za pomoci palubného navijaka a vysadila v Bielovodskej doline. Keďže mužove zranenia si nevyžadovali transport do zdravotníckeho zariadenia, turisti pokračovali na vlastnú žiadosť samostatne.

Viac k témam: Horskí záchranári, Turisti, Vysoké Tatry, záchranná akcia
Zdroj: SITA.sk – Horskí záchranári zachraňovali pod Mlynárom poľských turistov, otec s dcérou museli stráviť noc v horách © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.