Na tankeri, ktorý napadli jemenskí povstalci, vypukli požiare. Prevážal 150-tisíc ton ropy

Zatiaľ nie je jasné, čo sa ropnému tankeru Sounion stalo. Húsíovia sa k ohňu bezprostredne neprihlásili.

23.8.2024 (SITA.sk) – Na ropnom tankeri, ktorý tento týždeň napadli jemenskí povstalci húsíovia, v piatok vypukli požiare. Plavidlo plaviace sa pod gréckou vlajkou teraz pravdepodobne unášajú prúdy v Červenom mori, uviedli úrady.

Zatiaľ nie je jasné, čo sa ropnému tankeru Sounion stalo. Húsíovia sa k ohňu bezprostredne neprihlásili. Existuje podozrenie, že sa povstalci vrátili a napadli ešte jedno plavidlo, ktoré sa neskôr potopilo.

Nahlásené boli tri požiare

Britská organizácia pre námorné obchodné operácie (UKMTO) britskej armády v hlásení námorníkom uviedla, že eivdujú hlásenie o troch požiaroch na lodi.

Posádka opustila Sounion vo štvrtok. Tvorilo ju 25 Filipíncov a Rusov a štyria členovia súkromnej bezpečnostnej služby. Všetkých previezli do neďalekého Džibutska, uviedla vo štvrtok misia Európskej únie Aspides.

Navigačné a environmentálne riziko

Tá zároveň varovala, že tanker prepravoval 150-tisíc ton ropy a „teraz predstavuje navigačné a environmentálne riziko“.

Jemenskí povstalci vlani na jeseň spustili útoky na obchodné lode v Červenom mori v reakcii na vojnu Izraela proti militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy. Dronmi a raketami zaútočili už na viac ako 80 lodí, jednu obsadili, dve potopili a zabili aj štyroch námorníkov.

Viac k témam: Húsíovia, Požiar, Ropný tanker
Zdroj: SITA.sk – Na tankeri, ktorý napadli jemenskí povstalci, vypukli požiare. Prevážal 150-tisíc ton ropy © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.