Poslancom sa ani druhýkrát nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu k odvolaniu Šimkovičovej

Odvolanie Šimkovičovej z funkcie šéfky rezortu kultúry iniciovala opozícia.

21.8.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 20. augusta, 11:23

Mimoriadna schôdza Národnej rady SR k vysloveniu nedôvery ministerke kultúry Martine Šimkovičovej (nom. SNS) v utorok nebude. Poslanci neboli ani na druhý pokus otvoriť schôdzu uznášaniaschopní, keď sa ich prezentovalo len 60. Pri prvom pokuse sa prezentovalo 61 zákonodarcov. Podpredseda parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD) preto odložil začiatok schôdze na stredu o 11:30.

Odvolanie Šimkovičovej z funkcie šéfky rezortu kultúry iniciovala opozícia. Tá v návrhu na odvolanie ministerky píše, že Šimkovičová od svojho menovania do funkcie kontinuálne presviedča odbornú i širokú verejnosť o tom, že jej každý ďalší deň vo funkcii je pre slovenskú kultúru ohrozením.

Ministerstvo je na pokraji rozkladu

„Menovanie osoby, ktorej chýba odbornosť, predošlé skúsenosti v kultúre, profesionálny kredit, potrebný prehľad o rezorte či akákoľvek riadiaca skúsenosť, bolo chybou od samého začiatku. Po desiatich mesiacoch vo funkcii dostala svojou nekompetentnosťou a nespôsobilosťou zastávať svoj úrad rezort kultúry na pokraj rozkladu, čo vníma nielen odborná, ale i laická verejnosť,“ uviedli opoziční poslanci v návrhu na odvolania Šimkovičovej.

Dodali, že ministerka nepredstavila žiadnu odbornú víziu pre rezort kultúry a svoje kroky, zámery i rozhodnutia nekonzultuje a nediskutuje s odbornou obcou či predstaviteľmi rezortu.

Dôvody odvolávania

Personálna politika ministerstva kultúry podľa opozície vykazuje všetky známky netransparentnosti, klientelizmu a hrubo neodborného riadenia.

„Zrušenie verejných výberových konaní v múzeách a galériách, výmeny riaditeľov kultúrnych inštitúcií za straníckych nominantov bez udania dôvodu, či nedávne bezprecedentné odvolanie generálneho riaditeľa a riaditeľky SND a SNG bez udania akýchkoľvek relevantných dôvodov nemá obdobu v moderných slovenských dejinách a je ďalším zásadným krokom spôsobujúcim ochromenie celého rezortu,“ tvrdí opozícia.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Mimoriadna schôdza parlamentu, Ministerka kultúry SR, Odvolanie z funkcie, Opozícia
Zdroj: SITA.sk – Poslancom sa ani druhýkrát nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu k odvolaniu Šimkovičovej © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.