Odstránili moderátorov Jančkárovú a Makaru na pokyn politikov? Asociácia novinárov sa obáva o nezávislosť verejnoprávnych médií

Ohrozená je podľa nej redakčná nezávislosť, chýba vízia a verejnoprávny vysielateľ sa pomaly ale iste stáva čiernou ovcou medzi verejnoprávnymi inštitúciami v Európe.

20.8.2024 (SITA.sk) – Slovenská sekcia Asociácie európskych novinárov považuje aktuálne výmeny moderátorov v hlavných politických reláciách Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR) za symbol úpadku záruk redakčnej nezávislosti verejnoprávnej televízie a rozhlasu na Slovensku.

Za odvolávaním sú stranícke, politické a osobné motívy

Moderátorku televíznej politickej diskusie O 5 minút 12 a rozhlasovej politickej diskusie Sobotné dialógy Martu Jančkárovú a moderátora televíznej politickej relácie O 5 minút 12 Mareka Makaru odstránilo vedenie STVR z verejnoprávneho priestoru podľa asociácie presne tak, ako to predtým avizovali rôzni politici vládnej koalície, vrátane predstaviteľov ministerstva kultúry, a to ešte pred účelovou legislatívnou zmenou pôvodnej verejnoprávnej RTVS na štátnu, politicky podriadenú STVR.

„Máme za to, že za odvolávaním moderátorov, a čo je horšie, za samotnými legislatívnymi zmenami a zánikom RTVS, sú len stranícke, politické, osobné a možno aj osobnostné motívy predstaviteľov vládnej moci. Nie ich odbornosť. Kto ďalší bude na rade? A z akých dôvodov?“ uviedol predseda slovenskej sekcie Asociácie európskych novinárov Ivan Brada. Zároveň označuje situáciu v STVR za vážnu.

Ohrozená je redakčná nezávislosť

Ohrozená je podľa nej redakčná nezávislosť, chýba vízia a verejnoprávny vysielateľ sa pomaly ale iste stáva čiernou ovcou medzi verejnoprávnymi inštitúciami v Európe.

„Vedenie spravodajstva STVR je podľa nás voči neadekvátnym predstavám politikov bezmocné a nedokáže pred nimi svojich novinárov dostatočne ochrániť. Objavili sa podozrenia z viacerých zásahov do obsahu novinárskej práce,“ uviedol Brada. V zhoršujúcej situácii už navyše oznámilo výpoveď niekoľko novinárov televíznej zložky spravodajstva.

„Situácia, v ktorej sa novinári STVR nachádzajú, je frustrujúca a v niektorých prípadoch aj ponižujúca. Vyjadrujeme hlbokú solidaritu so zamestnancami a spolupracovníkmi STVR a sme pripravení sa na európskej úrovni zaoberať každým prípadom politických zásahov vo verejnoprávnom priestore na Slovensku, ale aj v širšom mediálnom a kultúrnom prostredí,“ dodal Brada.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), O 5 minút 12, Sobotné dialógy
Zdroj: SITA.sk – Odstránili moderátorov Jančkárovú a Makaru na pokyn politikov? Asociácia novinárov sa obáva o nezávislosť verejnoprávnych médií © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.