Stíhačka F-16 preletela nad naším územím už so slovenským pilotom, vo vzduchu bola vyše dve hodiny (foto)

Lietadlo bolo predtým skontrolované a na let pripravené už slovenským technickým personálom.

18.8.2024 (SITA.sk) – Slovenský pilot v nedeľu úspešne absolvoval zalietavací let stíhačky F-16 slovenského vojenského letectva. Ako ďalej na sociálnej sieti informovali Ozbrojené sily SR, let nad územím Slovenska trval viac ako dve hodiny a lietadlo bolo predtým skontrolované a na let pripravené už slovenským technickým personálom.

Najmodernejšia verzia stíhačky F-16 Block 70 v Európe je podľa ozbrojených síl pripravená slúžiť a chrániť náš vzdušný priestor s maximálnou efektivitou. „Už dnes je jasné, že “Slovak falcons” budú neoceniteľným prínosom pre bezpečnosť Slovenska,” zdôraznila armáda.

Na Slovensku ešte v júli pristáli prvé dve stíhačky F-16 Block 70. Ide tak o prvé dve lietadlá zo 14, ktorými budú slovenské ozbrojené sily chrániť naše nebo. Lietadlá F-16 C/D Block 70 spoločnosti Lockheed Martin predstavujú vyspelú technickú spôsobilosť 21. storočia a prinesú Slovensku najvyšší štandard bezpečnosti vzdušného priestoru na najbližšie desaťročia.

Do konca tohto roka by malo na Slovensku pristáť aj tretie lietadlo a ďalších sedem kusov by malo prísť začiatkom roka 2025. Príchod zvyšných štyroch kusov sa predpokladá v polovici roku 2026. Stíhačky budú dočasne umiestnené na Leteckej základni Malacky/Kuchyňa, a to až do skončenia rekonštrukcie letiska Sliač.

Viac k témam: Stíhačka F-16
Zdroj: SITA.sk – Stíhačka F-16 preletela nad naším územím už so slovenským pilotom, vo vzduchu bola vyše dve hodiny (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.