Cheptegei z Ugandy vstúpil medzi velikánov svetovej atletiky, vytvoril olympijský rekord v behu na 10 000 metrov

Do cieľa prišiel v novom olympijskom rekorde 26:43,14 min.

3.8.2024 (SITA.sk) – Joshua Cheptegei z Ugandy v piatok definitívne vstúpil medzi nesmrteľné postavy svetovej atletiky. Na olympijských hrách 2024 v Paríži získal 27-ročný vytrvalec zlatú medailu v behu na 10 000 m.

Do cieľa prišiel v novom olympijskom rekorde 26:43,14 min, čím prekonal rekord legendárneho Etiópčana Kenenisu Bekeleho, ktorý v Pekingu zabehol 27:01,17. Cheptegei potvrdil, že v metropole Francúzska sa mu darí, veď práve v Paríži vytvoril pred tromi rokmi svetový rekord s hodnotou 26:11,00. Uganďan je tiež trojnásobným majstrom sveta v behu na 10 000 m.

Prvé tri priečky víťazov

„Zlatá medaila na mojej obľúbenej trati mi však v zbierke chýbala. Všetko som však v uplynulých rokoch podriadil tomuto podujatiu a vyšlo to,“ povedal atlét, ktorý sa v mladosti venoval futbalu a skoku do diaľky.

Viac o téme: Letná olympiáda v Paríži 2024

Na stupňoch víťazov ho doplnili strieborný Etiópčan Berihu Aregawi (26:43,44). Bronzový bol Američan Grant Fischer (26:43,46, ktorý v cieli ocenil atmosféru na štadióne.

Druhá zlatá medaila

„Táto disciplína zvyčajne nie je sprevádzaná búrlivou atmosférou v hľadiska, ale dnes to bolo iné. Fanúšikovia boli fantastickí. Víťaza dotlačili k olympijskému rekordu a mňa k skvelému výsledku,“ poznamenal Fischer, ktorý sa stal prvým americkým vytrvalcom na stupni víťazov od roku 2012.

Pre Cheptegeia ide o druhú zlatú medailu spod piatich kruhov. V japonskom Tokiu získal zlato v behu na 5000 m. Mimochodom, aj v tejto disciplíne je aktuálnym držiteľom svetového rekordu.

„Bude to ďalšia možnosť potešiť ugandský ľud. Cítim sa veľmi dobre. Viem, že túžbu byť najlepší majú aj ďalší pretekári, ja som jeden z nich. Budú to určite fantastické preteky,“ povedal Cheptegei k „päťtisícke“, ktorá je na OH v Paríži na programe 10. augusta.

Viac k témam: Beh na 10 000 m, LOH Letné olympijské hry 2024 v Paríži
Zdroj: SITA.sk – Cheptegei z Ugandy vstúpil medzi velikánov svetovej atletiky, vytvoril olympijský rekord v behu na 10 000 metrov © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.