Slovensko smúti. Zomrel azda najznámejší lev na Slovensku, Aslan, leví kráľ z Bojníc

foto: zoo bojnice

foto: zoo bojnice

Lev Aslan, známy ako Leví kráľ z Bojnickej zoo, nás navždy opustil. Jeho zdravotné problémy trvali dlhšie a vyústili do nevyhnutného rozhodnutia pracovníkov zoo. Aslan sa narodil v nemeckej zoo a do Bojnickej zoo prišiel v roku 2013. Tento druh je dnes vo voľnej prírode vyhynutý a prežíva len v zoologických záhradách. Aké boli hlavné dôvody jeho utratenia a aké je jeho dedičstvo? Odpovede nájdete v článku.

Levy berberské, ku ktorým patril aj Aslan, sú poddruh leva, ktorý je dnes v prírode vyhynutý a prežíva len v zoologických záhradách. Tento druh je známy svojou mohutnou stavbou tela a výraznou hrivou. V minulosti obývali oblasť severnej Afriky, avšak kvôli lovu a strate biotopu boli vyhubení. Zoologické záhrady po celom svete sa snažia o zachovanie tohto druhu prostredníctvom chovateľských programov a medzinárodnej spolupráce.

Smrť Leva Aslana

Zoo Bojnice oznámila smutnú správu: lev Aslan, známy ako Leví kráľ, nás navždy opustil. Dlhšiu dobu trpel bolesťami a nakoniec museli pracovníci zoo pristúpiť k nevyhnutnému rozhodnutiu.

foto: ZOO Bojnice

Slovensko s napätím sledovalo, ako sa vyvíjal zdravotný stav Aslana, keďže dlhodobo trpel bolesťami ľavej prednej končatiny. Veterinári, ktorí sa o neho starali, mu už nedokázali pomôcť. „S hlbokým zármutkom oznamujeme, že sme boli nútení uspať nášho leva berberského Aslana. Dlhodobo trpel zdravotnými problémami, ktoré sa prejavovali krívaním na ľavú prednú končatinu, čo znemožnilo jeho výstup do vonkajšieho výbehu,” uviedla Zoo Bojnice vo svojom vyhlásení.

Čo trápilo leva Aslana?

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.