Vynikajúce zemiakové osúšky podľa receptu pani Jarošovej, maminy známeho speváka

foto: Miro Jaroš

foto: Miro Jaroš

Pani Štefánia Jarošová bola známa svojim pozitívnym vzťahom k životu a k tradičnej kuchyni. Verejnosti prezradila obľúbený recept na zemiakové osúšky, ktoré sú obľúbené nielen v ich rodinnom kruhu, ale aj medzi širšou verejnosťou. Tento recept pochádza z Tepličky nad Váhom a je spojený s tradičnými slovenskými sviatkami, ako sú Vianoce a Veľká noc. Príprava zemiakových osúší zahŕňa kysnuté cesto a chutnú zemiakovú plnku, do ktorej možno pridať aj opraženú slaninku.

Ako vznikol tento recept a prečo je taký obľúbený? To sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

image 141
foto: Miro Jaroš

Príprava kysnutého cesta a zemiakovej plnky

Pre prípravu cesta budete potrebovať:

  • 250 g jogurtu
  • 10 g sušených kvasníc
  • 1/2 pohára oleja
  • 1 lyžica soli
  • 1 lyžica cukru
  • 3 poháre hladkej múky

Jogurt zmiešajte s olejom, pridajte soľ, cukor, múku a kvasnice. Vypracujte hladké cesto a nechajte ho vykysnúť na teplom mieste.

Na zemiakovú plnku potrebujete:

  • 6 stredne veľkých zemiakov
  • 1 lyžica masla
  • soľ

Zemiaky uvarte v šupke, roztlačte, pridajte maslo a soľ a nechajte vychladnúť.

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane