Vynikajúce zemiakové osúšky podľa receptu pani Jarošovej, maminy známeho speváka
Pani Štefánia Jarošová bola známa svojim pozitívnym vzťahom k životu a k tradičnej kuchyni. Verejnosti prezradila obľúbený recept na zemiakové osúšky, ktoré sú obľúbené nielen v ich rodinnom kruhu, ale aj medzi širšou verejnosťou. Tento recept pochádza z Tepličky nad Váhom a je spojený s tradičnými slovenskými sviatkami, ako sú Vianoce a Veľká noc. Príprava zemiakových osúší zahŕňa kysnuté cesto a chutnú zemiakovú plnku, do ktorej možno pridať aj opraženú slaninku.
Ako vznikol tento recept a prečo je taký obľúbený? To sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.
Príprava kysnutého cesta a zemiakovej plnky
Pre prípravu cesta budete potrebovať:
- 250 g jogurtu
- 10 g sušených kvasníc
- 1/2 pohára oleja
- 1 lyžica soli
- 1 lyžica cukru
- 3 poháre hladkej múky
Jogurt zmiešajte s olejom, pridajte soľ, cukor, múku a kvasnice. Vypracujte hladké cesto a nechajte ho vykysnúť na teplom mieste.
Na zemiakovú plnku potrebujete:
- 6 stredne veľkých zemiakov
- 1 lyžica masla
- soľ
Zemiaky uvarte v šupke, roztlačte, pridajte maslo a soľ a nechajte vychladnúť.