V Rimavskej Bani predstavili dva projekty, ktoré zatraktívnia turistickú ponuku regiónu

V regióne Gemer a Malohont opäť prichádzajú s novinkami, ktorých cieľom je rozšíriť ponuku cestovného ruchu.

24.7.2024 (SITA.sk) – V regióne Gemer a Malohont opäť prichádzajú s novinkami, ktorých cieľom je rozšíriť ponuku cestovného ruchu. V obci Rimavská Baňa bola predstavená podoba plánovaného návštevníckeho centra kultúrno-tematickej trasy Gotická cesta a pri tejto príležitosti predstavili aj exteriérové kino, ktoré bude putovať po regióne a prinášať domácim aj návštevníkom priestor pre kultúrne vyžitie.

Gotická cesta je významná kultúrno-historická tematická trasa, ktorá prechádza regiónmi Gemer a Malohont. Táto cesta spája a prezentuje jedinečné gotické pamiatky, najmä kostoly, ktoré sú vďaka unikátnej freskovej výzdobe významným kultúrnym dedičstvom. Ich význam potvrdzuje aj fakt, že v roku 2022 získalo 12 kostolov Značku Európske Dedičstvo. “Získanie tejto značky nepochybne prispelo k vyššej rozpoznateľnosti regiónu, k zvýšenému záujmu o návštevu týchto lokalít, čo je prirodzene stimulom pre zlepšovanie infraštruktúry a ponuky služieb na tejto trase” uviedla Daniela Volenská z Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja, ktorá podporuje ako aktivity združenia Gotická cesta, ktoré dlhodobo popularizuje toto jedinečné kultúrne dedičstvo, tak aj snahy miestnych a obcí, ktoré sa tiež snažia o rozvoj a komplexné skvalitňovanie tejto trasy. Starostka obce Rimavská Baňa uviedla: “sme radi, že evanjelická fara v našej obci prichádza do úvahy ako návštevnícke centrum pre celú tematickú trasu. Uvedomujeme si, že je to veľké sústo aj preto nás teší, že na to nie sme sami a že sa nám spoločne podarilo pripraviť projektovú dokumentáciu, na základe ktorej sa budeme uchádzať o externé zdroje pre realizáciu projektu.” Obci sa vďaka Rozvojovej agentúre BBSK, n.o. a oblastnej organizácii cestovného ruchu /OOCR/ Gemer podarilo získať 8000 € na vyhotovenie projektovej dokumentácie projektu. “Získanie Značky Európske dedičstvo pre gotické kostoly na Gemeri a Malohonte bolo významným míľnikom pre rozvoj cestovného ruchu v regióne” uviedol Attila Agócs, predseda komisie regionálneho rozvoja a cestovného ruchu zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja. Ako dodal: “Vnímam veľmi pozitívne, že obec v spolupráci s cirkevným zborom evanjelickej cirkvi augsburského vyznania sú pripravené na seba prevziať túto úlohu, ktorá nemá význam len pre obec, ale pre celý región ako aj pre kultúrno-tematickú trasu Gotická cesta.”

V rámci podujatia bola odprezentovaná plánovaná podoba návštevníckeho centra a zároveň bol odprezentovaný aj ďalší projekt, ktorý podporila Rozvojová agentúra BBSK, n.o. cez členský príspevok v OOCR Gemer. Exteriérové kino, ktoré bude s kultúrnymi podujatiami putovať po celom regióne, čím rozšíri ponuku trávenia času pre domácich aj pre návštevníkov. Na podujatí v Rimavskej Bani bolo odprezentované premietaním dokumentárneho filmu “Fantastický stredovek”, ktorý približuje unikátne kultúrne dedičstvo vo forme stredovekej výmaľby v kostoloch regiónu Gemer a Malohont.

Informačný servis

Viac k témam: Gotická cesta na Gemeri, PR, Turistika
Zdroj: SITA.sk – V Rimavskej Bani predstavili dva projekty, ktoré zatraktívnia turistickú ponuku regiónu © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.