Nemecko schválilo návrh rozpočtu na rok 2025, podporu Ukrajiny plánuje znížiť o polovicu

V budúcom roku poputuje v Nemecku na obranu viac peňazí.

17.7.2024 (SITA.sk) – Nemecká vláda po dlhých debatách schválila návrh rozpočtu na rok 2025, ktorý okrem iného zahŕňa o polovicu menšiu pomoc Ukrajine v porovnaní s rokom 2024. Referuje o tom web spiegel.de, ktorý zverejnil rozpis jednotlivých položiek v nemeckom rozpočte pre budúci rok.

Viac peňazí pre nemeckú obranu

V budúcom roku poputuje v Nemecku na obranu viac peňazí. Pre ministra obrany Borisa Pistoriusa je v rozpočte vyčlenených 53,25 miliardy eur, čo je približne o 1,3 miliardy viac ako tento rok. Pistorius požadoval zvýšenie o viac ako šesť miliárd eur.

Okrem obranného rozpočtu sú plánované výdavky vo výške 22 miliárd eur zo špeciálneho fondu na lepšie vybavenie Bundeswehru.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Štyri miliardy eur pre Ukrajinu

Na vojenskú pomoc Ukrajine má ísť suma štyri miliardy eur, čo je však iba polovica čiastky vyčlenenej v nemeckom štátnom rozpočte pre tento rok.

Nemecký parlament sa bude návrhom rozpočtu zaoberať v septembri. Očakáva sa, že 8. novembra schváli doplnkový rozpočet na rok 2024 a 29. novembra rozpočet na rok 2025. Dovtedy ešte môžu byť jednotlivé sekcie rozpočtu zmenené alebo doplnené.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v júli 2024 (fotografie)

Viac k témam: pomoc Ukrajine, Rozpočet, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Nemecko schválilo návrh rozpočtu na rok 2025, podporu Ukrajiny plánuje znížiť o polovicu © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.