Letná strava má byť ľahká a výživná, radia odborníci

Je potrebné jesť častejšie a v menších dávkach. Dôležitý je príjem tekutín, najmä ovocia s vysokým obsahom vody.

26.6.2024 (SITA.sk) – V letných mesiacoch by mala byť strava ľahká a ľahko stráviteľná, s nižšou energetickou hodnotou, pretože organizmus v tomto období nepotrebuje vytvárať toľko tepla ako v zime. Zároveň je dôležité, aby strava poskytovala dostatok živín.

Zložením má byť strava vyvážená a pestrá, mala by obsahovať dostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín,“ uviedla hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ).

Jesť často v menších dávkach

Strava by mala mať menej jedál bohatých na tuky, najmä nasýtené tuky, a na jednoduché sacharidy. Slnečné žiarenie spotrebúva antioxidanty v organizme, ktoré je možné doplniť stravou.

Vitamíny A, C, E a lykopén sú kľúčové. Vitamín A sa nachádza v mrkve, paradajkách, malinách, marhuliach, masle a rybách. Vitamín C zase nájdeme v ovocí ako čierne ríbezle, jahody, citrusové ovocie, kivi a černice, a v zelenine ako paprika, karfiol, kel či paradajky.

Vitamín E obsahujú rastlinné tuky, oleje, zelenina, orechy a obilné klíčky. Výnimočným antioxidantom je aj lykopén, ktorý je obsiahnutý v paradajkách a červenom melóne.

Jedzte častejšie a v menších dávkach. Vyhýbajte sa ľahko kaziacim sa potravinám, ktoré môžu byť zdrojom infekcií, napríklad údeniny, mäkké salámy, majonézové šaláty či niektoré mliečne výrobky,“ radí vedúci odboru hygieny výživy bezpečnosti potravín a kozmetických výrobkov ÚVZ SR Marek Slávik. Nie je podľa neho vhodné jesť ani príliš veľa ani príliš málo.

Veľa ovocia a zeleniny

Niektorí seniori a diabetici v extrémnych teplotách strácajú chuť do jedla a mali by byť opatrní. Ľudia by mali nahradiť ťažké a výdatné jedlá väčším množstvom čerstvého ovocia a zeleniny. Vyberať si hlavne také, ktoré obsahujú veľa vody, ako napríklad melón.

Konzumujte potraviny, ktoré sú ľahko stráviteľné. Najvhodnejšie sú zeleninové šaláty, polievky, ryby alebo čerstvá zelenina. Z mäsa je najvhodnejšia hydina,“ dodáva M. Slávik.

Počas letných horúčav neodporúča konzumovať ťažké a mastné jedlá, ktoré zaťažujú tráviaci systém a vyvolávajú pocity únavy či vyčerpania. Kalorickým jedlám by sme sa mali vyhýbať hlavne na večeru, pretože môžu spôsobiť nekvalitný spánok.

Dodržujte správny pitný režim a zabezpečte dostatočný príjem vody a minerálnych látok, ktoré sa pri vysokých teplotách strácajú najmä potením,“ uzatvára odborník.

Viac k témam: Zdravá výživa
Zdroj: SITA.sk – Letná strava má byť ľahká a výživná, radia odborníci © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.