Proces s novinárom Gershkovichom, ktorý je obvinený zo špionáže, sa začne 26. júna

Evana Gershkovicha zatkli v marci 2023 v Jekaterinburgu a odvtedy ho držia vo väzbe.

17.6.2024 (SITA.sk) – Proces s reportérom amerických novín Wall Street Journal Evanom Gershkovichom obvineným zo špionáže sa začne 26. júna. Odohrá sa na regionálnom súde v Jekaterinburgu, pričom sa bude konať za zatvorenými dverami, ako to v prípadoch špionáže býva.

Gershkovicha zatkli v marci 2023 v Jekaterinburgu a odvtedy ho držia vo väzbe. Väznia ho v moskovskom väzení Lefortovo. V prípade usvedčenia mu hrozí 20 rokov väzenia.

Ruská generálna prokuratúra minulý týždeň uviedla, že 32-ročný novinár je obvinený zo „zhromažďovania tajných informácií” o zariadení Uralvagonzavod, ktoré vyrába a opravuje vojenskú techniku, pričom tak podľa nej robil na rozkaz americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA).

Gershkovich je prvým reportérom amerického média, ktorého od studenej vojny v Rusku zadržali pre obvinenia zo špionáže. On, jeho zamestnávateľ aj americká vláda obvinenia odmietajú.

Viac k témam: Sloboda médií, Špionáž, Súdny proces
Zdroj: SITA.sk – Proces s novinárom Gershkovichom, ktorý je obvinený zo špionáže, sa začne 26. júna © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.