Štáty EÚ sa obrátili na eurokomisiu, žiadajú viac medzinárodných partnerstiev v boji proti nelegálnej migrácii

Je dôležité, aby členské štáty mali možnosť premiestniť žiadateľov o azyl do bezpečnej tretej krajiny.

16.5.2024 (SITA.sk) – Väčšina členských štátov Európskej únie (EÚ) vyzýva na ďalšie dohody s krajinami, odkiaľ prichádzajú migranti alebo cez ktoré prechádzajú do Európy. Únia podľa nich potrebuje v boji proti nelegálnej migrácii uvažovať neštandardne.

Sú potrebné ďalšie riešenia

Pätnásť členských štátov vo štvrtok v liste Európskej komisii naznačilo, že ich predstavitelia veria, že sú potrebné ďalšie riešenia. Uviedli pritom, že migračná situácia „bude vyžadovať, aby sme všetci mysleli mimo rámca a spoločne našli nové spôsoby, ako riešiť túto otázku na úrovni EÚ“.

Euroblok by podľa nich mal posilniť „partnerstvá s kľúčovými krajinami, najmä na migračných trasách, prostredníctvom zmeny nášho zamerania z riadenia neregulárnej migrácie v Európe na podporu utečencov, ako aj hostiteľských komunít v regiónoch pôvodu“.

List, ktorý zverejnili po schválení nového paktu EÚ o migrácii a azyle, podpísali ministri zodpovední za migračné otázky z Dánska, Česka, Bulharska, Estónska, Grécka, Talianska, Cypru, Lotyšska, Litvy, Malty, Holandska, Rakúska, Poľska, Rumunska a Fínska.

Vzájomne prospešné partnerstvá

Krajiny vyzvali eurokomisiu, aby „identifikovala, vypracovala a navrhla nové spôsoby a riešenia na predchádzanie nelegálnej migrácii do Európy“ a „komplexné, vzájomne prospešné a trvalé partnerstvá“ so štátmi nachádzajúcimi sa pozdĺž migračných trás.

Podľa nich je potrebné preskúmať „rôzne nápady na optimalizáciu takýchto partnerstiev“. Ako príklady uviedli dohody s Tureckom a Tuniskom alebo dohodu Talianska s Albánskom, ktoré súhlasilo, že bude ubytovávať žiadateľov o azyl, kým talianske úrady budú riešiť ich žiadosti.

Je dôležité, aby členské štáty mali možnosť premiestniť žiadateľov o azyl do „bezpečnej tretej krajiny“, ak takáto alternatíva existuje, zdôraznili signatári a zároveň uviedli, že akékoľvek nové opatrenia budú plne v súlade s „medzinárodnými právnymi záväzkami“.

Viac k témam: Migranti, Nelegálna migrácia
Zdroj: SITA.sk – Štáty EÚ sa obrátili na eurokomisiu, žiadajú viac medzinárodných partnerstiev v boji proti nelegálnej migrácii © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.