Učitelia sa boja o svoj život! Moslimskí študenti sú kvôli obrazu s nahými ženami pobúrení. Čo im prekáža?

V mestečku Issou vo Francúzsku sa odohral incident, ktorý vyvolal pobúrenie medzi moslimskými študentmi strednej školy. Učiteľka počas hodiny ukázala obraz “Diana a Aktaión” od talianskeho maliara Giuseppeho Cesariho, ktorý je súčasťou zbierky múzea Louvre v Paríži. Dielo, zobrazujúce nahú bohyňu Dianu a jej spoločníčky, vystihuje motív z gréckej mytológie, kde lovec Aktaión vtrhne na miesto, kde sa kúpe bohyňa Diana.

Nahota na obraze šokovala niektorých moslimských študentov, pričom ich reakcia bola ovplyvnená ich náboženským presvedčením. Situáciu zhoršili aj obvinenia zo strany študentov a rodičov, ktoré sa týkali údajných rasistických poznámok a nevhodného správania učiteľky. Tieto obvinenia, ktoré sa môžu zakladať na nepresných alebo nepravdivých informáciách, prispeli k nárastu napätia a obáv medzi učiteľským zborom.

„Nikdy to nepovedala, ale škoda je napáchaná. Máme čo dočinenia s niektorými pomstychtivými rodičmi, ktorí radšej veria každé slovo deťom, ako nám v škole. Kolegyňu musíme chrániť,“ povedala generálna tajomníčka odborového zväzu učiteľov stredných škôl Snes-FSU Sophie Vénétitayová.

Učitelia a odborové zväzy vyjadrili obavy, že tento incident môže vyústiť do vážnejšieho násilia, čo pripomína tragický prípad Samuela Patyho z roku 2020. Paty, stredoškolský učiteľ, bol vtedy zavraždený radikalizovaným islamistom po tom, čo na hodine ukázal karikatúry proroka Mohameda. Tento incident poukazuje na napätie a nebezpečenstvo, ktorému čelia učitelia vo Francúzsku, keď sa zaoberajú citlivými témami, ktoré môžu rozdeľovať spoločnosť.

Článok pokračuje na druhej strane