El Niño nám spôsobí dramatickú zimu a prírodné katastrofy! Aké zmeny nás čakajú na Slovensku?

El Niño sa po viac ako štyroch rokoch vracia a môžeme očakávať, že bude najsilnejší od roku 2016. Americký Národný úrad pre oceán a atmosféru (NOAA) informoval o dôsledkoch tohto meteorologického javu.

El Niňo je periodicky sa opakujúca odchýlka v systéme morského prúdenia v Tichom oceáne, keď sa výrazne zvyšuje prísun povrchovej teplej vody smerom zo západnej časti Tichého oceánu po západné pobrežie Južnej Ameriky. Kvôli oslabeniu pasátov sa otepľujú vody vo východnej a strednej časti Tichého oceánu, vrátane oblasti pri pobreží Južnej Ameriky. Oceán je teplejší o 1,5 stupňa než normálne. Táto teplá voda následne ovplyvňuje atmosféru a počasie. “Tento jav obvykle spôsobuje, že v zimných mesiacoch na južnej polokuli je chladnejšie a viac zrážok, zatiaľ čo na severe je suchšie a teplejšie,” uvádza CNN.

Odborníci odhadujú, že El Niño bude tohto roku mimoriadný a je až 85 percentná pravdepodobnosť, že to povedie k výnimočným klimatickým zmenám po celom svete.

V Európe sa El nino prejaví teplejšou a dlhšou zimou. Obvykle spôsobuje El Niño menej snehu na severnej pologuli, ale tento rok sa očakáva, že najmä severovýchod Spojených štátov bude postihnutý nadmerným snežením, o čom informovala CNN.

Najväčšie dopady klimatického javu pocítia oblasti najbližšie k Tichému oceánu, ako je západné pobrežie Ameriky, Japonsko, Austrália a Nový Zéland, ako uvádza Euro News. Tento jav pravdepodobne spôsobí nebezpečné prírodné katastrofy, ako sú lesné požiare v Indonézii a Austrálii alebo záplavy vo východnej Afrike. Svetová meteorologická organizácia (WMO) varuje pred týmito prírodnými katastrofami a radí krajinám, aby sa na tieto riziká dôkladne pripravili.

Aké počasie bude na Slovensku?

Na Slovensku je veľmi pravdepodobné, že El nino ho veľmi neovplyvní, no zima by mala byť o čosi teplejšia. To by sa mohlo zmeniť len v prípade, ak sa rozpadne polárny vír. Polárny vír je jav, ktorý obvykle udržiava studený vzduch v polárnych oblastiach, aby sa nešíril do ostatných častí sveta. Ak by sa rozpadol, mohli by sme v Európe zažiť arktické víchrice a naozaj tvrdú zimu. Meteorológovia už varovali, že polárny vír zosilňuje podozrivo rýchlo.

Tento vír je tiež označovaný ako „polárny vortex“, pričom tento pojem nie je v meteorológii a klimatológii ničím mimoriadnym ani v oblasti Slovenska. Laicky ho možno označiť za vietor vo veľmi vysokých výškach atmosféry. Môže dôjsť dokonca aj ku kolapsu polárneho víru.

Kolaps polárneho víru viedol k intenzívnemu a k dlhodobému chladu už v minulosti. Silnú zimu pocítili v roku 2014 Spojené štáty americké, keď oproti priemeru klesli teploty o 30 až 40 stupňov Celzia.

Ak sa nestane nič mimornadné, zima by mala byť o čosi teplejšia, no ak sa potvrdia obavy meteorológov, môžu nás čakať veľmi tuhé mrazy. 

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.