Putin hovorí o vytvorení nezávislej Palestíny, hlavné mesto by sa však nachádzalo v Jeruzaleme

Zároveň uznal, že Izrael má právo na ochranu.

13.10.2023 (SITA.sk) – Ruský vodca Vladimir Putin deklaruje potrebu palestínsko-izraelských rokovaní, ktorých výsledkom by podľa neho malo byť vytvorenie nezávislej Palestíny s hlavným mestom vo východnom Jeruzaleme.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na ruskú štátnu tlačovú agentúru TASS. „Ich cieľom (rokovaní, pozn.) by mala byť implementácia vzorca OSN o ‘dvoch štátoch’, ktorý počíta s vytvorením nezávislého palestínskeho štátu s hlavným mestom vo východnom Jeruzaleme, ktorý v mieri a bezpečí koexistuje s Izraelom,“ povedal Putin.

Zároveň uznal, že Izrael má právo na ochranu, ale „musíme sa postarať o vyriešenie tohto problému mierovými prostriedkami“. Putin predtým v stredu vyhlásil, že „politika osídľovania Izraela“ sa stala jednou z príčin vojny v regióne a každý, kto vyznáva islam, vníma „palestínsky problém“ ako veľkú nespravodlivosť.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Izraelsko-palestínsky konflikt 2023 (fotografie)

Židovský štát od vojny v roku 1967 okupuje územia na Západnom brehu Jordánu, v Pásme Gazy a vo východnom Jeruzaleme. Práve tieto oblasti chcú Palestínčania pre vytvorenie svojho budúceho štátu.

Viac k témam: Izraelsko-palestínsky konflikt, Pásmo Gazy, Ruský prezident, Útok Hamasu na Izrael, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Putin hovorí o vytvorení nezávislej Palestíny, hlavné mesto by sa však nachádzalo v Jeruzaleme © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.