Prečo bolo zemetrasenie na východnom Slovensku? Je príčinou Vihorlat? A môžeme čakať ďalšie otrasy?

O zemetraseniach sa väčšinou dozvedáme z médií a na Slovensku ich našťastie osobne nezvykneme prežívať. No po včerajšku je značná čásť obyvateľov vystrašená. Môžu sa zemetrasenia opakovať? A prečo sa to deje aj u nás? Odpoveď priniesol portál imeteo.sk.

Zemetrasenia sú prírodné javy, ktoré na seba upozorňujú svojou náhlou a nečakanou silou. Najčastejšie sa vyskytujú na spojniciach zemských dosiek, kde dochádza k pohybu týchto obrovských plátov zemského povrchu. Tieto miesta, kde sa dosky stretávajú a interagujú, sú známe ako zemetrasené oblasti. V týchto oblastiach dochádza k náhlym uvoľneniam energie, čo vedie k zemetraseniam.

K zemetraseniu došlo na východne Slovenska 9. októbra 2023 presne o 20:23 h, zhruba 18 km severozápadne od Humenného a 56 km od Košíc. Epicentrum sa nachádzalo blízko Giraltoviec, pri vodnej nádrži Domaša.

Možno sa to nezdá, no zemetrasenie na východe nie sú nezvyklé, len ich ľudia tak často nepociťujú. Oblasť Vihorlatu a okolie Humenného, Michaloviec a Vranova nad Topľou patrí medzi seizmicky aktívne oblasti Slovenska. Za posledných tisíc rokov došlo priblížne k tisíc silnejším otrasom.

Najsilnejšie zemetrasenie v 20. storočí v oblasti Humenného, Strážskeho a Vranova nad Topľou bolo dňa 5. júna 1941 s epicentrálnou makroseizmickou intenzitou I0 = 7.

Ročne okolo 70 – 80 zemetrasení

Slovensko je krajina s miernou seizmickou aktivitou, kde sa ročne vyskytne približne 70 – 80 zemetrasení. Našťastie vo väčšine z nich ide o veľmi slabé javy, ktoré zaznamenajú len prístroje.

Zdroj: Seizmology.sk
Zdroj: Seizmology.sk

Prečo vzniklo zemetrasenie na východnom Slovensku?

Dozvieš sa na ďalšej strane článku.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.